23948sdkhjf

Så många Icabutiker har e-handel – fler hade velat vara med på tåget

Cirka 30 procent av alla Icabutiker erbjuder nu e-handel. Men intresset är större än Icas kapacitet online.

På Ica Supermarket Allé i Hallsberg väntar man fortfarande på att få komma igång.

– Vi hade gärna haft e-handel redan från i år, men det gick inte att lösa, säger butikschefen Per Wats till Sydnärkenytt.

 – Man behöver till att börja med ha en onlineshop för att kunna hantera utkörning och beställningar och när det blev ett sånt jättetryck på det i år, i och med covid-19, kunde inte Ica ta in fler nya butiker. De har haft fullt sjå att hantera de butiker som redan hade ett sånt system eller var på gång att få, så de tvingades sätta stopp för nya butiker, fortsätter han.

Enligt Tony Holmberg, e-handelschef på Ica Sverige, är det dock generellt ingen väntetid inom Ica för att få köra igång med e-handel.  

– Men vissa fördröjningar kan ske då vi alltid vill ge butikerna rätt förutsättningar för att det ska bli en bra implementering och utbildning, förklarar Holmberg för Fri Köpenskap. 

Under det tredje kvartalet ökade Ica e-handelsförsäljningen med 124 procent jämfört med marknaden i övrigt som ökade med 101 procent. E-handelsandelen uppgick vid samma tidpunkt till 6,3 procent. Men precis som för övriga aktörer är storleken på tillväxten lika mycket en kapacitetsfråga, inte minst nu under julruschen. 

Vid det tredje kvartalets slut hade Ica 1 270 butiker. Av dem var 349 aktiva med e-handel (lösplock) och 627 butiker erbjöd Ica Matkassen. Vid motsvarande tid förra året var antalet 297 respektive 638 butiker, vilket alltså betyder att 52 butiker adderade e-handel under perioden. Hur många som kommer att kunna dra igång sin e-handel under 2021 vill inte Tony Holmberg gå in på.

– Vi ger inte ut några prognoser men vi bygger successivt ut kapacitet för att möta den ökade efterfrågan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062