23948sdkhjf

Inget trendbrott trots allt – brotten ökar

Det sista kvartalet 2020 visade på en minskning i brottsligheten i butik med 15 procentenheter. Det visade sig inte vara ett trendbrott då 4 av 10 handlare under årets första kvartal utsatts för brott, det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

– Vi ser nu dessvärre att brottsligheten återigen ökat till höga nivåer, vilket tyder på att föregående kvartals minskning inte var ett trendbrott, utan snarare ett resultat av det speciella läge som coronapandemin försatt handeln i med kraftigt minskade besöksflöden. Första kvartalet i år blev betydligt stökigare än motsvarande period tidigare år, vilket givetvis är oroväckande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i en kommentar.

Det var främst butiksstölderna som ökade mest då 36 procent av handlarna sades sig blivit utsatta, jämfört med 24 procent förra kvartalet. Även hotfullt beteende ökade till 21 procent (14 procent).

Svensk Handels Säkerhetsindex, som visar andelen butiker som varit utsatta för brott den senaste månaden, visar att 44 procent av butiksägarna drabbades av brott, en ökning med 14 procentenheter från förra mätningen, då Säkerhetsindex låg på 30 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094