23948sdkhjf

Tuffa siffror när Ica möter bunkringskvartalet

Icagruppen redovisar både en omsättning och ett resultat som var svagare än marknadens förväntningar.

Butiksförsäljningen i Sverige utvecklades sämre än marknaden, medan e-handeln slog övriga branschen.

Sämst gick det för Apotek Hjärtat som tappade 9,3 procent i omsättning och hela 82,8 procent av vinsten.

– Vi bedömer att vi nu nått botten, men även om det vänder så kommer det att ta ett tag innan läget normaliseras och då i en marknad där online kommer att ha en avsevärt större andel av försäljningen skriver koncern-vd:n Per Strömberg i rapporten.

Koncernens nettoomsättning ökade med endast 0,8 procent till 30 602 miljoner kronor (30 366). Det justerade rörelseresultat minskade till 1 264 miljoner kronor (1 310).

Covideffekten på hela koncernen uppskattas till +20 miljoner kronor, medan samma effekt på första kvartalet förra året var +50 miljoner kronor.

Tillväxten i samtliga svenska butiker var 2,8 procent, något svagare än marknaden, som enligt Dagligvaruindex, DVI, hade en tillväxt på 3,0 procent.

– Vi växte inte lika snabbt som marknaden i hela kvartalet, då vi fortsatt påverkades av negativa struktureffekter kopplat till pandemin, men i mars låg vi i linje med marknaden, kommenterar Per Strömberg.

E-handeln fortsatte dock att utvecklas starkare än marknaden, med en ökning på 149,3 procent, jämföt med marknadens 127,6 procent. Ica har nu en försäljningsandel på 6,1 procent för e-handeln. Onlineförsäljningen uppgick till 1 910 miljoner kronor under kvartalet.

Apotek Hjärtats försäljning minskade till 3 706 miljoner kronor (4 087) och det justerade rörelseresultatet rasade till 22 miljoner kronor (130).

I rapportkommentaren skriver Per Strömberg:

– Vi har en stabil start på året och jag kan konstatera att pandemin fortsatte att i hög grad påverka vår verksamhet. Likt föregående kvartal innebar det positiv påverkan på Ica Sverige och Ica Fastigheter medan övriga verksamheter påverkades negativt. Det gäller framför allt Apotek Hjärtat där resultatet minskade kraftigt på grund av en mycket svag apoteksmarknad. Sammantaget är dock inte resultateffekten, kopplat till pandemin, så stor för koncernen som helhet, -20 miljoner kronor.

Han lyfter också fram att Icagruppen nu ytterligare lyfter fram hållbarhetsrapporteringen i delårsrapporten.

– Jag hoppas att de på ett överskådligt och transparent sätt åskådliggör vårt stora fokus och vår höga ambitionsnivå inom detta område, skriver han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093