23948sdkhjf

Hemköps klimatdrag – guidar i butik

Pilottestas i sju butiker.

Hemköp tar ett helhetsgrepp kring klimatguidning genom hela butiken. I ett pilottest får sju butiker i fem städer en guidning för att öka kunskapen kring hur man, utan att göra avkall på matglädjen, kan minska sin klimatpåverkan, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Guidningen består av skyltar som tipsar om till exempel frukt och grönsaker i säsong, växtbaserade proteinkällor och rätter gjorda på räddade råvaror. För de kunder som vill läsa mer finns en QR-kod på skyltarna som leder till hemköp.se.

Val, beräkningar och klimatpåverkan i guidningen är kvalitetssäkrad av forskningsinstitutet RISE.

– Många av våra kunder vill göra medvetna val, men det är svårt att själv ha koll på klimatpåverkan för de varor man lägger i korgen. Med våra butiker, vårt sortiment och allt vi kan om mat vill vi inspirera och guida fler att ta klivet mot en mer klimatsmart konsumtion, kommenterar Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Följande Hemköpsbutiker ingår i pilottestet som nu är i gång:

Kalmar – Kvarnholmen

Göteborg – Vasagatan

Stockholm – Telefonplan, Odenplan och Råcksta

Söderköping – Ågatan

Norrköping – Kungsgatan

Hemköp har beställt en undersökning av Kantar Sifo som visar att drygt 70 procent vill att deras matbutik, i viss till stor utsträckning, ska guida till varor som är bra ur klimatsynpunkt. Lika många kan tänka sig att ändra sitt val om butiken informerade och guidade till ett val som är bättre för klimatet. Här sticker kvinnor ut, nära 80 procent kan tänka sig att byta till en vara med lägre klimatpåverkan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.157