23948sdkhjf

Kronfågels vd om de skållade kycklingarna

Det har stormat kring Kronfågel ända sedan Aftonbladets avslöjande om missförhållanden i slakterierna. Under måndagen talade Food Supply med Kronfågels vd Mats Hedlund.

– Det är jättebeklagligt det som hänt och vi förstår att det rört upp en massa reaktioner, säger Mats Hedlund på Kronfågel till Food Supply.

– Men det man måste ha med sig är att vi slaktar 20 miljoner årligen och av dem har det blivit fel med 150 och även om vårt motto är "varje kyckling räknas" så går det nog aldrig att riktigt få ner den siffran till noll. Men vi kommer fortsätta jobba med att minska den framöver.

Mats Hedlund menar att även om det inträffade är mycket bekymmersamt så har inga kycklingar varit vid medvetande under skållningsprocessen. 

– Vi har en slaktprocess i tre steg som börjar med en gasbedövning som stegvis bedövar och söver ner kycklingarna, vilket är det mest humana sättet. Processen är irreversibel och det är viktigt att påpeka att även om en fågel skulle vara vid liv när den når avblodningen så är den inte vid medvetande och har inte lidit under processen.

Under kontroller har även avföring och maginnehåll upptäckts på var tredje fågel.

– När det gäller det här med de kontaminerade slaktkropparna så måste vi komma fram till hur det gått till överhuvudtaget. Det är inte en slump att Livsmedelsverket är där och undersöker, de bevakar oss under alla timmar, varje dag, som rutin. Men det har inte levererats dåliga produkter och det finns kontroller under hela kedjan fram till leverans som förhindrar det, säger Mats Hedlund.

Ett flertal kommuner har efter Aftonbladets avslöjande valt att stoppa sina inköp av produkter från Kronfågel. Men exakt vilka långtgående effekter det får för Kronfågel och dess samarbeten är svårt att säga just nu.

– Det är klart att med en verksamhet som vår där många är lojala och lägger ner sin själ i sitt arbete så är det inte roligt att förlora kunder men jag förstår de som har gjort det valet. Vi ska prata vidare med våra kunder nu och framöver och se till att de känner sig trygga med oss även i framtiden, säger Mats Hedlund.

Under måndagen den 31 maj kom även beskedet om att Scandi Standard, Kronfågels moderbolag, valt att säga upp vd Leif Bergvall Hansen från sin post.

– Det här är något som vuxit fram under en tid i styrelsen att det är dags för en förändring, mer än så kan jag inte säga just nu, säger Mats Hedlund

Varför fick Leif Bergvall Hansen gå men inte du?

– Jag kan inte kommentera det mer ingående annat att säga att jag är trygg med Kronfågel och känner att jag har ett absolut förtroende i mitt uppdrag.

Vilket ansvar känner du inför det som har hänt?

– Som vd är man totalt ansvarig, det är inget snack om det och jag jobbar dygnet runt för att se till att det ska bli bättre. Vi har en välfungerande verksamhet i botten och vi ska fortsatt ta hand om våra kunder och skapa ett förtroende hos dem. Allt fler ser kyckling som ett hållbart protein och jag ser ljust på framtiden, säger Mats Hedlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078