23948sdkhjf

Brittiska exporten av livsmedel till EU rasar

Exporten av mejeriprodukter ned med 90 procent.

Den brittiska exporten av livsmedel och drycker till EU minskade med 2 miljarder pund under årets första kvartal, med ett ras på 90 procent för mejeriprodukter. Enligt branchorganisationen FDF visar en analys av datan gjord av skatte- och tullmyndigheten HMRC att det handlar om strukturella problem snarare än problem kopplade till brexit. Det skriver The Guardian.

"Förlusten av 2 miljarder pund i export till EU är en katastrof för vår industri, och en väldigt tydlig indikation på omfattningen av förluster som brittiska tillverkare står inför på längre sikt på grund av nya handelshinder med EU", sade Dominic Goudie, chef för branschorganisationen FDF (Food and Drink Federation).

Den sammanlagda exporten av livsmedel och drycker till Irland sjönk med knappt 71 procent under första kvartalet, jämfört med ett år tidigare, till Spanien med 63 procent, till Italien med 62 procent och till Tyskland med 55 procent.

Analysen från HMRC visade även att exporten av ost rasade med två-tredjedelar jämfört med första kvartalet 2020, exporten av whisky minskade med 32 procent, choklad med 37 procent och lamm- och fårkött med 14 procent.

Dominic Goudie uppmanade regeringen att "sluta hindra" förslag som skulle hjälpa exportörer som har blivit "utestängda från att handla med EU".

Handeln i andra riktningen har också drabbats. Den brittiska importen av vin från EU var ned 20 procent, frukt med knappt 16 procent och grönsaker med cirka 14 procent. Importen av ost, kyckling och biff från Irland och annat håll sjönk också.

Exportnedgången till EU betyder att resten av världen, som har stabiliserats, nu står för över 50 procent av all brittisk export av livsmedel och drycker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.469