23948sdkhjf

Ica-handlarnas Förbund och AMF lägger bud på hela Icagruppen

Erbjudandet innebär att Icagruppen värderas till drygt 107 miljarder kronor.

Ica-handlarnas Förbund lämnar, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande genom budbolaget Murgröna Holding att förvärva samtliga aktier i Icagruppen för 534 kronor kontant per aktie.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ica-aktien stängde på tisdagen på 480:70 kronor.

Budgivaren kommer inte att höja det erbjudna vederlaget, heter det i pressmeddelandet.

Erbjudandet innebär att Icagruppen värderas till drygt 107 miljarder kronor.

Icagruppens styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna i Icagruppen att acceptera budet.

Budet är villkorat av att ägare till mer än 90 procent av aktierna accepterar budet.

Ica-handlarnas Förbund är redan den största aktieägaren i Icagruppen, med ett aktieinnehav om cirka 54 procent.

Ica skriver vidare att budet motsvarar en premie om 29 procent jämfört med stängningskursen för Icagruppens aktie på Nasdaq Stockholm den 22 oktober 2021 (vilket var den sista handelsdagen före marknadsspekulationer om ett potentiellt offentligt uppköpserbjudande på Icagruppen uppstod) och en premie om 31 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Icagruppens aktie på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna fram till och med den 22 oktober 2021.

Ica-handlarnas Förbund och AMF kommer att tillskjuta budgivaren cirka 20,5 miljarder kronor i eget kapital och resterande del av vederlaget i erbjudandet kommer att utgöras av bryggfinansiering.

Efter erbjudandets fullföljande kommer budgivaren att ägas gemensamt av Ica-handlarnas Förbund och AMF i proportion till tillskjutet kapital och tillskjutna aktier i Icagruppen, vilket innebär att Ica-handlarnas Förbund kommer att inneha cirka 87 procent av samtliga aktier och röster i budgivaren och AMF kommer att inneha cirka 13 procent av samtliga aktier och röster i budgivaren

Enligt Magnus Moberg, styrelseordförande för Ica-handlarnas Förbund, agerar huvudägaren nu för att möta framtida utmaningar och ökad konkurrens.

– Vi behöver anpassa oss för att skapa optimala förutsättningar för verksamheten i Icagruppen och därmed för hela Ica-systemet, det har vi alltid gjort under vår 105-åriga historia. Nu behöver vi fokusera på tillväxtorienterade långsiktiga investeringar, vilka lämpar sig bäst utanför börsen, och vi är glada över att vi har AMF med på resan, säger han i ett uttalande.

Katarina Romberg, chef Alternativa investeringar AMF, kommenterar pensionsjättens involvering:

– Vi tror att det här är en investering som vore bra för våra fyra miljoner pensionssparare och att vi som finansiellt starka och långsiktigt inriktade investerare, med gedigen erfarenhet av att äga onoterade bolag, kan bidra positivt till Icagruppens fortsatta tillväxt och utveckling. 

Icahandlarnas vd: Därför vill vi köpa ut Icagruppen från börsen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095