23948sdkhjf

Nygamla riktlinjer för butikerna

När regeringen och Folkhälsomyndigheten nu inför nya restriktioner på grund av coronapandemin, tar Svensk Dagligvaruhandel fram sina tidigare riktlinjer för att vägleda butikerna.

Branschorganisationens Livsmedelsråd har i dag fattat beslut om de nygamla riktlinjerna.

– Det är i princip en återgång till de riktlinjer som gällde tidigare, säger Helena Esscher, tf kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel.

De butiker som hunnit ta bort avståndsmarkeringar och skyltar om maxantal kunder samtidigt i butiken, får ta fram dem igen.

– Det förändrar inte så mycket för oss som stor butik och som bara når taket två gånger om året kring jul och midsommar. Men jag tycker synd om de små butikerna som får kämpa med ytan, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop Visby till Fri Köpenskap och fortsätter:

– Det kommer inte att bli så stor skillnad för oss heller då allt det vi satte upp tidigare, som avskiljare och liknande, fortfarande finns kvar. Vi behöver egentligen bara sätta upp en ny skylt nu. Det är mycket värre för alla restauranger och klubbar som inte kommer kunna ha igång sin verksamhet och är det några jag tycker synd om så är det de unga. Det kommer inte att bli några hemvändarfester ute i år.

De fullständiga riktlinjerna finns här.

Huvudpunkterna i branschens riktlinjer

 1. Anvisa kunder och andra besökare till en särskilt angiven in- eller utgång
 2. Ta fram alternativa lösningar till fysiska köer
 3. Anvisa vilket avstånd som kunder och andra besökare bör hålla till varandra t.ex. genom markeringar på golvet eller marken
 4. Anvisa i vilken riktning som kunder och andra besökare bör förflytta sig
 5. Informera kunder och andra besökare om vilka dagar och tider det är mindre risk för trängsel
 6. Servering. Endast sittande vid bord eller avhämtning.
 7. Beräkna och informera om maxantalet i butik
 8. Övriga smittskyddsåtgärder för kunder och personal:
  • Erbjud kunder möjlighet till handtvätt eller tillgång till handdesinfektion.
  • Placera ut, om lämpligt, handdesinfektion till konsumenterna i butiken. Detta kan förslagsvis finnas vid entrén och på platser i butiken där det förekommer lösviktsförsäljning, exempelvis frukt- och grönavdelningar, och bake-off.
  • Säkerställ att personalen är informerad om åtgärder för att förhindra smitta.
  • Säkerställ att ansvariga i butik håller sig uppdaterade om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och eventuella regionala skillnader.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.084