23948sdkhjf

13 frihetsberövade i insiderhärvan kring Ica

Det visar domstolshandlingar.

Läs också: Insiderhärvan: ”Några är Ica-handlare och en är styrelseledamot”

Det var i tisdags som det blev känt att Ekobrottsmyndigheten utreder en misstänkt insiderhärvan som kretsar kring Ica-handlarnas Förbunds och AMF:s uppköp av aktierna i Icagruppen i höstas. Nu står det klart att 13 misstänkta personer har frihetsberövat. Det visar domstolshandlingar som Dagens Industri tagit del av.

Personernas identiteter är belagda med sekretess men enligt domstolshandlingarna är de hemmahörande på skilda platser i södra Sverige. Tre av dem i Kalmar, fem i Karlskrona medan resterande var utspridda i Växjö Kristianstad, Linköping, Ystad och Eksjö.

Vidare visar domstolshandlingarna den period då den misstänkta handeln ska ha ägt rum.

För vissa personer handlar det endast om en dag, exempelvis 8 oktober 2021, medan andra har ägnat sig åt misstänkt handel under hela hösten – från början av september till den 9 november, dagen innan budet på Ica blev offentligt”, skriver Dagens Industri.

Om kammaråklagaren Jonas Myrdal tänker häkta någon av de misstänkta är oklart.

Polisen gjorde i tisdags en razzia hos Ica-Handlarnas förbund som en del av utredningen, som enligt Jonas Myrdal gett stöd till spekulationerna om att uppköpsbudet föregicks av vad han beskriver som omfattande informationsläckage. Göran Blomberg, vd för Ica-Handlarnas Förbund tillbakavisade alla misstankar i en intervju i går med Fri Köpenskap. 

Artikeln är en del av vårt tema Insiderhärvan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094