23948sdkhjf

Axfood slår konkurrenterna – bygger största solcellsanläggningen

Axfood har skrivit avtal med fastighetsägaren Logicenters om att bygga Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på Dagabs nya högautomatiserade logistikcenter i Bålsta.

Därmed brädar man konkurrenten Coop som också bygger en solcellsanläggning på sitt nya lager i Eskilstuna, och även Postnord, som bygger den hittills största anläggningen.

Anläggningen kommer att omfatta drygt 16 000 paneler på en yta av cirka 80 000 kvadratmeter. Anläggningen förväntas ge en effekt på cirka 8,9 MW vid full drift, vilket motsvarar en årlig produktion på 7,8 GWh. Installationen av anläggningen planeras vara klar under hösten i år.

– Våra stora satsningar på solenergi är en del av den större gröna omställning som vi driver för att skapa ett mer hållbart matsystem. Tillgången till mer förnybar energi i samhället är avgörande för att kunna bromsa klimatförändringarna i tid, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef, i en kommentar.

– Solcellssatsningen adderar viktig ny grön energi samtidigt som den stöttar energibehovet för vår högautomatiserade logistikverksamhet i Bålsta, en unik och över 100 000 kvadratmeter stor anläggning som när den tas i drift 2023 blir en av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel för miljoner kunder, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Satsningen på den nya solcellsanläggningen är ett samarbete mellan Dagab, hyresvärden Logicenters och leverantören Solkompaniet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.128