23948sdkhjf

Branschens vd:ar till attack mot lagförslag: ”Gör det inte svårare att sänka priser”

Vi behöver inte ett otydligt regelverk som gör det svårare att sänka priser, och som medför ökad administration. Det skriver dagligvaruhandelns vd:ar i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

Vi är ”måna om schyssta villkor på marknaden och att vårda relationen till våra kunder. Därför ser vi positivt på arbetet med att modernisera konsumentskyddsreglerna, men tyvärr finns det också problem med det förslag regeringen nyligen lagt till Riksdagen”, skriver branschföreträdarna.

Det handlar om propositionen Ett moderniserat konsumentskydd (SOU 2021:17). Den innehåller ett förslag till ny paragraf i prisinformationslagen som innebär att produkter som säljs till reducerade priser ska inkludera en uppgift om det tidigare lägsta priset inom de senaste 30 dagarna.

Syftet är gott, då det skulle sätta stopp för så kallade bluffreor, skriver branschföreträdarna. Problemet är att lagen är dåligt anpassad för handel med livsmedel.

Lagen är utformad för säsongsutförsäljningar inom sällanköpshandeln med färre varor i sortimentet än dagligvaruhandeln. Tyvärr gör propositionen och lagen ingen åtskillnad om du rear ut en tv för 6 000 kronor eller en burk champinjoner för 5 kronor, i båda fallen ska ett 30-dagarspris läggas till den prisinformation som möter kunden.

Tajmingen på regeringens förslag kunde knappast vara sämre, med tanke på höjda kostnader som följd att kriget i Ukraina.

Det är främst två ändringar i lagförslaget de vill se. De vill att det tydliggörs att alla livsmedel är undantagna från de nya reglerna i prisinformationslagen. För det andra vill de att ändra ”näringsidkare” till ”försäljningsställe” i lagtexten.

En och samma näringsidkare driver ibland flera matbutiker, men varje butik – försäljningsställe – sätter sina priser utifrån lokala förutsättningar, skriver de.

När prisuppgifter för tusentals varor ska dokumenteras, administreras och systemhållas kräver det merarbete för personal i butik, nya administrativa processer och nya it-system.

Sist men inte minst skulle regeringens förslag försvåra handelns åtaganden för att minska matsvinnet, eftersom möjligheten att prissänka livsmedel inskränks.

Debattartikeln är undertecknad av Klas Balkow, Axfood, Anders Wennerberg, City Gross, Marie Nygren, Coop Sverige, Anders Svensson, Ica Sverige och Johan Augustsson, Lidl Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09