23948sdkhjf

Största Maxibutiken blir självförsörjande på gurkor

Ica Maxi Haninge har slutet ett tioårigt avtal värt 40 miljoner kronor med Agtira.

Sveriges omsättningsmässigt största ica Maxi-butik ska bli självförsörjande på gurkor. Ica Maxi Haninge är nu överens om utformingen av avtalet med foodtechföretaget Agtira.

– Det här ligger helt rätt i tiden. Våra kunder vet att de kan köpa färsk gurka året om. Gurka som inte belastat miljön genom långa transporter. Det innebär mindre utsläpp och mindre svinn. Alla tjänar på det, säger Mikael Gadd, handlare Ica Maxi Haninge, i en kommentar.

I december förra året tecknade Agtira ett avsiktsavtal med Ica Maxi Haninge. Det tog lite längre tid än man trodde att formulera avtalet, men nu är parterna överens om hur det ska gå till när Agtira Greens-systemet etableras i anslutning till stormarknaden i Haninge.

Ordern är värd 40 miljoner kronor. Det tioåriga avtalet innebär att Agtira ansvarar för allt. Från bygget av anläggningen och sen hela driften från odling fram till skörd, som delvis sker med hjälp av artificiell intelligens, AI.

Det här är ett genombrott, ett mycket viktigt avtal för oss på Agtira, kommenterar Christer Edblad, t f vd på Agtira.

Ica Maxi Birsta i Sundsvall var först ut med akvaponisk odling av gurka. I april invigdes växthuset som är Agtiras första odlingssystem inne i en butik. 

Agtira har också sålt sitt system till bland annat Ica Maxi Skellefteå och Ica Maxi Östersund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078