”Att ta reda på fakta är spot on vad jag brinner för”
Frida Åkerlund, COO på Retail Academics, beskriver hur det går till när analysföretaget tar sig an en kund. Det kan vara en butik eller en livsmedelsleverantör. Målet är att kunden ska utveckla sina affärer.
– En hylla ska optimeras och vår personal kommer ut till butiken. Vi bygger om hyllan på flera olika sätt och om kunden är en leverantör byggs hyllan om i flera butiker. Vi vill ha flera förklarande källor till konsumentbeteenden. Vi kompletterar försäljningsanalys med observationer och samtal i butiken. Vi använder också eyetracking – butikskunden får på sig glasögon som registrerar ögonrörelser. Då kan vi exempelvis se var på hyllan blicken fastnar.
Med lite kärlek kan man driva upp försäljningen, enligt Frida Åkerlund. 85 procent av försäljningen går från hyllan, då är det viktigt att lägga tid där. Potentialen är stor. Man kan testa nytt, men små förbättringar som att ta bort en del artiklar och renodla kan också ge stor förändring. Forskning säger att ordning och reda samt ett reducerat sortiment säljer bättre.
Hur kom du in på ditt nuvarande yrke?
– Under min tid i butik väcktes en nyfikenhet att förstå mer om konsumentbeteende, jag studerade och sedan var rollen som analytiker och projektledare en bra väg in vidare. Jag kunde direkt använda det jag lärt mig under studierna. Min ambition var redan från början kundmötet och att leda teamet. Jag uppskattar kombinationen av att jobba med insikterna och vårt team.
Har du alltid dragits till att ta reda på fakta?
– Ja, det är spot on vad jag brinner för. Ta bort så mycket magkänsla som möjligt och ta reda på fakta. Gamla sanningar ska utmanas. De flesta lyssnar och blir övertygade med fakta. Men man får vara ödmjuk inför att magkänsla har mycket kunskap bakom.
Frida Åkerlund hjälper kunderna att skapa aktiviteter i deras organisation.
– Det är behållningen och det utmanar mig.
Omvärldsläget ger andra utmaningar.
– Retail Academics utmanas faktamässigt. Nu när allt förändras så snabbt. Allt handlar om att vara snabbfotad och lyhörd. Även addera annan fakta. Det är väldigt roligt att titta på olika studier.
Frida Åkerlund berättar att butikskunden är vanestyrd och missar 99,7 procent av sortimentet.
– I snitt går man runt på 143 artiklar om året. Det krävs mycket från butiker och leverantörer för att bryta det mönstret. Det kan göras genom att skapa visuell kontrast, något som bryter av. Det gäller att bryta autopiloten med en säljande exponering i butiken.
Undersökningar visar också att ytor där kunden får landa och skriva ett sms eller kolla inköpslistan är viktiga. Var den ytan ska vara är olika från butik till butik.
Frida Åkerlund
Titel: COO, chief operating officer och en av sex aktiva partner.
Aktuell: Stort fokus på siffror och konsumenters beteenden just nu.
Ålder: 33 år.
Bor: På Gärdet i Stockholm.
Familj: Man och ett 2-årigt barn.
Utbildning: Bachelor från Handelshögskolan i Stockholm, retail management.
Fritid: Umgänge, heminredning och trädgård.
Bakgrund: På Retail Academics från 2015. I butik från 15 års ålder. Gillade kundmötet. Märkte att man kunde påverka kunden genom skyltning och personlig försäljning. Tänkte, hur ska man kunna mäta vad som händer i bruset i butiken. Nischade studierna mot min bakgrund.
Bästa beslut: Att börja plugga.
Hur ser er vanligaste kund ut?
– Det är främst leverantörer men också Ica och enskilda handlare till viss del. Syftet med att anlita oss är att få insikter och driva sin affär. Det gäller att få med hela arbetslaget i butiken. Det är viktigt och en nyckel för att lyckas. Jag gillar att förklara för personalen med fakta.
Framöver tror Frida Åkerlund på en förflyttning mot lågpris och att kunden frekventerar flera butiker. Den fysiska butiken står stark och på fem års sikt sker en klar majoritet av köpen fortfarande där.
Frida Åkerlund började jobba på Panduro när hon var 15 år gammal. Där märkte hon att allt man gör i butiken går att koppla till kunden. Hon tycker att det är häftigt med ett fokus så väldigt nära kunden.
– Den puls som finns där är något jag saknar när jag sitter på kontoret.
Yrkesmässigt har man en fördel i att komma från butiksvärlden om man vill bli analytiker. Man fortsätter att fördjupa sig i det man redan kan, menar hon.
– Min bakgrund i butik har gett mig stor fördel i jobbet. Det finns en jättepotential i att komma från butik och ta klivet till analytiker. Våra uppdragsgivare har stort förtroende när de får höra att man har butiksperspektivet.
Samtidigt som Frida Åkerlund framhåller att butiken är en bra grund för studier är hon noga med att poängtera att det går utmärkt att göra karriär inom butiken.
1. Vad har du fokuserat på hittills?
– Jag började som analytiker för att gå över till projektledare och bistå i projekt. Drivit projekt som retail management consult fram till i dag då jag leder teamet i daglig drift. Där ingår att ansvara för att säkerställa att folk trivs, genomföra bra leveranser till våra kunder och att bolaget ska vara välmående.
2. Vad är viktigast just nu?
– Det är att i denna utmanande tid guida våra kunder i att tolka shopperbeteendet.
3. Vad händer inom 5 år?
– Efter pandemin gällde det att skapa tillväxt för kunderna. Nu gäller det att förstå beteendeförändringar hos konsumenterna. Retail Academics har en stark förankring i dagligvaruhandeln. Där hjälper vi butikerna att förstå hållbarhet, nya koncept, vikten av att utveckla i butiken och möta kunden i en miljö som ska inspirera till köp.
– Vi fokuserar på hur kunden beter sig i den nya miljön.
Artikeln är en del av vårt tema Experten.