23948sdkhjf

Rekord i nomineringar till Årets matbluff – här är finalisterna

Lingoncider utan lingon, ny glass som marknadsförs under klassiskt varumärke och marginella proteinförbättringar är några av de ”bluffar” som kan vinna Äkta varas anti-pris.

För sjunde året i rad kommer Årets matbluff att utses. Den ideella konsumentföreningen Äkta vara har i år fått in rekordmånga nomineringar till det pris som företagen helst slipper få. Tidigare toppnoteringen var 186 nominerade varor men i år kom det in hela 304 nomineringar.

– Den stora mängden nomineringar kan bero på flera saker. Dels att vi lyckats nå ut till fler än tidigare, dels kan det bero på något nytt vi gjort som vi kallar barometern där vi lyft upp lite axplock av produkter under året, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och jurymedlem i Äkta vara, till Fri Köpenskap.

Av de 304 inskickade bidragen har en jury nu valt ut 5 bidrag som allmänheten får möjlighet att rösta på från och med idag fram till den 23 januari.

Bland de nominerade återfinns produkter från stora bolag som Skånemejerier och Fazer. Även förra årets ”vinnare” Arla är nominerade för deras produkt Keso protein.

Går det att se någon trend bland årets finalister?

– Man kan inte se någon trend bland finalisterna men bland de nominerade märkte vi i juryn att det var mycket krympflation och många hälsopåståenden som inte höll måttet, säger Björn Bernhardsson och fortsätter:

– Men det är lite olika sätt att bluffa på. Ta till exempel Big pack från GB. Här har man bytt ut all mjölk mot vatten och ärtprotein. Hade det stått veganglass hade det inte varit ett problem och de hade inte blivit nominerade. Här använder man ett inarbetat varumärke för att lansera en ny produkt. Sedan har vi också cidern som tjatar om lingon och ursprung från Norrland men som mest består av äpplen från Danmark och södra Sverige. Liknande är det med Fazers Oat for whipping där havre seglat upp som något viktigt och nyttigt. Men det är inte mycket havre som kommer igenom produkten, säger han.

Med så många nominerade kan man få intrycket av att matbluffarna ökat lavinartat de senaste åren. Men Björn Bernhardsson tror inte att så nödvändigtvis är fallet.

– Jag tror inte att bluffandet ökat de senaste åren utan det har nog snarare minskat i och med den dåliga uppmärksamhet man kan få av att göra så här. Vi har till och med hört om företag som i sin planering av produktlansering internt säger att ”så här kan vi inte göra – då blir vi stämplade som en matbluff”.

Årets finalister med Äkta varas nomineringar

Cidern från Norrbotten med smak av lingon – Nyckelbryggerier

Stoltserar med att vara en cider från Norrbotten med smak av lingon. Etiketten pryds också med lingon. På sidan av flaskan står även att de är "hämtade från våra skogar och myrar" och att cidern har "en äkta, frisk karaktär". I ingrediensförteckningen hittar man dock inte mycket av detta då den inte innehåller några lingon alls utan endast "naturliga aromer".

Ingredienser: Kolsyrat källvatten, 15 % äppeljuice (fermenterad och icke fermenterad), socker, naturliga aromer, naturliga färgämnen (morot, körsbär och svart morot), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Keso protein – Arla

Keso protein "passar till en aktiv livsstil", som det står på tillverkaren Arlas hemsida. Och givetvis är det protein som man anspelar på att den som tränar skulle vara i extra behov av. Proteinhalten är dock inte så mycket att stoltsera med, då det bara är en procent mer än i Arlas vanliga Keso, 15 istället för 14 procent.

Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölkprotein, salt, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel (kaliumsorbat), syrningskultur, ystenzym.

Big pack vanilj – GB Glace

GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen.

Ingredienser: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom.

Oat for whipping – Fazer Willja

Namnet antyder att det här är en vispbar produkt, som liksom havredryck görs av nyttig havre. Men är den verkligen "gjord av nordisk havre", som det står, när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt? Visserligen står det även "blandning av vegetabilsikt fett" på framsidan, vilket är en mer korrekt beskivning av innehållet. Huvuddelen utgörs nämligen av vatten och härdad kokos- och rapsolja, där det nyttiga i fettet har försvunnit.

Ingredienser: Vatten, fullhärdade vegetabiliska oljor (kokos, raps), socker, havreextrakt 1%, emulgeringsmedel (E475, E435), stabiliseringsmedel (E464), surhetsreglerande medel (natriumcitrat), salt, färg (karotener).

Röd apelsin – Bravo

Namnet syftar uppenbarligen på blodapelsin och en stor del av förpackningen täcks av av just denna frukt. Största ingrediensen är dock äpple, som dock inte avbildas alls. Juicen innehåller dessutom mer vanlig apelsin än blodapelsin. Exakt hur mycket, eller lite, blodapelsin det rör sig om framgår dock inte, vilket det borde göra. För att dölja bristen på blodapelsin har man blandat i en mindre mängd rödfärgande aroniajuice. Sedan nomineringen offentliggjordes har Skånemejerier hört av sig till Äkta vara och sagt att de ska ändra designen på produkten.

Ingredienser: Juice från äpple, apelsin, blodapelsin, aronia, vitamin C.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079