23948sdkhjf

All världens mat-grossisten: ”Vi väljer att pressa fraktpriserna”

Världens mat-grossisten Rojan Foods rör sig i premiumsortimentet av produkter hämtade från fjärran länder. Efterfrågan på billigare mat gör att vd Goran Raundusi har valt att pressa fraktpriserna för att minska ökat pris till butikerna.

– Det är baljväxter och ris som efterfrågas mer nu. Efterfrågan på billigare produkter över lag leder till att vi har ett litet problem att brottas med. Vi parerar de ökade priserna och den allmänna nedgången i ekonomin med att ta in lite fler produkter i mellansortimentet. Och genom att pressa fraktpriserna, vilket vi har lyckats bra med, kan vi höja priserna mindre mot butikerna som är hårt ansatta nu.

En stor del av Rojan Foods leveranser från länder som Thailand, Chile och Vietnam går med sjöfrakt.

– Vi har 40 leverantörer från ett 15-tal länder och det mesta går med sjöfrakt. Medan landtransporterna har blivit dyrare har priset på sjöfrakt sjunkit det senaste kvartalet. Vi tar all frakt till Norvik i Nynäshamn och sedan landvägen till Eskilstunalagret och vidare ut i hela landet.

Rojan Foods ser att störst fokus från butikerna är mer basvaror som ris och baljväxter – bulgur, linser och kikärtor.

– Det trendar och sammanfaller med att veganskt blivit allt mer populärt.

Något som butikerna och därmed kunderna väljer bort nu är det lilla extra.

– Mindre viktigt är sötsaker, kex och kakor samt oliver. Vi har inte ett jättestort sortiment men det vi har är från Turkiet och södra Europa. Konsumenten satsar hellre på en stor säck ris som räcker några veckor.

Goran Raundusi ser stor skillnad på efterfrågan i storstäderna och mindre städer i landet.

– I de större städerna är butikerna inte lika känsliga då köpkraften är större. I mindre orter har många enskilda butiker ekonomiska problem nu. De beställer mindre kvantiteter och hela ruljangsen går trögt för dem. Vi ser det som tillfälliga problem med höga elräkningar och omvärldssituationen. Många mindre butiker frågar om vi kan hjälpa till och skjuta på fakturor. Det gör vi absolut om vi kan. Vi vill att butikerna står på benen genom krisen.

Hos de stora etablerade kedjorna ser Goran Raundusi inte någon större skillnad på beställningarna.

Artikel med Världens mat-tema:

Så satsar Ica på All världens mat

Bazar Food Market upplever sto efterfrågan på mat från Balkan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079