23948sdkhjf

Anställd på Coop fick sparken – får skadestånd

Bevis saknades och därför får den före detta anställde 125 000 kronor i skadestånd.

I en dom från Arbetsdomstolen tilldelas en före detta butiksanställd på Coop 125 000 kronor i skadestånd då det inte anses finnas fog för uppsägningen, skriver Handelsnytt.

I domen framkommer att det i flera fall saknades bevis för anklagelserna och att de övriga punkterna inte var skäl nog för att motivera ett avskedande.

Bland annat har den anställde anklagats för att ha använt sin privata mobil under kassatjänstgöring. Men eftersom arbetsgivaren kommunicerade arbetsuppgifter via privata sms ansåg Arbetsdomstolen att det var motiverat. Även för tidiga stängningsåtgärder som, nedsläckning och låsning av nödutgången, ansågs inte vara tillräckligt då det skett i samförstånd med kollegor och butiksledningens tysta godkännande.

Enligt fackföreningen Handels som representerat den tidigare anställda bottnar inte anklagelserna i några faktiska fel utan personliga motsättningar. I domen nämns bland annat att den avskedade personen med en annan kollega agerat visselblåsare, vilket starkt ogillades av arbetsgivaren.

Den tidigare anställda, som nu jobbar i en annan butik, kommer att tilldelas ett skadestånd på 125 000 kronor av den för detta arbetsgivaren som ersättning för utebliven lön.

– Den här domen visar att arbetsgivaren är skyldig att bevisa att en anställd har brutit mot anställningsavtalet vid ett avskedande. Det räcker inte med svepande anklagelser om misskötsamhet eller liknande, säger förbundsjuristen Linn Munthe på LO-TCO, till Handelsnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109