23948sdkhjf

Skenande matpriser ger vd:ar högre miljonbonusar

Högre matpriser innebär högre bonusar för Axfood och Icas vd:ar.

Ökad omsättning innebär ökad bonus för direktörerna på dagligvarukedjorna. När matpriserna skenar, stiger även bonusarna, som en följd av kedjornas bonusprogram.

Det är TT som gått igenom Axfood och Icas bonusprogram.

Icas tidigare vd Per Strömberg fick en samlad lön och pension på 36 miljoner kronor 2022. I det ingår även lön på 7,3 miljoner för inledningen av 2023.

Av den totala summan är 17,4 miljoner lön och 13,2 miljoner rörlig ersättning, i form av bonus. Resten är avsättningar till hans framtida pension.

Kriterierna för att få bonus baseras på flera nyckeltal, bland annat "ökning av nettoomsättning", enligt Icas årsredovisning.

Axfoods vd Klas Balkow har ett liknande bonusupplägg som baseras på "resultat och omsättningstillväxt samt personliga mål för verksamhetsåret", enligt årsredovisningen.

Hans fasta lön låg 2022 på 8,4 miljoner kronor. Bonusen landade enligt TT på 4,7 miljoner kronor, vilket ligger nära taket som är 60 procent av grundlönen.

Enligt TT väntas Axfoods bolagsstämma klubba en utdelning på 1,8 miljarder kronor, vilket är en höjning på fem procent mot året innan. Ica delar i sin tur ut drygt en halv miljard till ägarna Ica-handlarna och AMF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172