23948sdkhjf

Marabou om Rysslandsexporten och uppmaningarna till bojkott – ”inga lätta beslut”

Mondelez, som äger Marabou, svarar på uppmaningarna till bojkott.

I en insändare som publicerades i Dagens Nyheter nyligen uppmanade Uliana Gottlieb, filosofie doktor i företagsekonomi på SLU, till en bojkott av chokladtillverkaren Marabou och andra varumärken som ägs av bolaget Mondelez. Anledningen är att Mondelez valt att fortsätta exportera till och verka i Ryssland efter den storskaliga invasionen av Ukraina.

– Alla Marabou- och Mondelezanställda samt återförsäljare kan hjälpa till att övertala deras företagsledning att sluta sälja i Ryssland. Sverige är en viktig region för snackskoncernen och våra åsikter här gör avtryck, skrev Uliana Gottlieb och la till:

– Återförsäljare och konsumenter kan sluta handla varor och anställda kan engagera sig mer. Säg nej till Daim, Japp, Marabou, O’boy och Philadelphia-ost för att sätta tryck på ledningen.

Insändaren har fått stor spridning i sociala medier och skapat en debatt som även spridit sig till Norge.

I ett skriftligt svar till Fri Köpenskaps systersajt Food Supply svarar nu Mondelez och Marabou på kritiken som riktats mot dem. 

– Det är inga lätta beslut, men som livsmedelsföretag hjälper vi till att bibehålla matförsörjningen genom att upprätthålla produktionen av basvaror. Vi har dock stoppat alla nya kapitalinvesteringar, planerade produktlanseringar och linjeförlängningar och reklam i Ryssland, skriver Mondelez presstjänst. 

Bolaget uppger att man även donerat 12 miljoner dollar för att hjälpa ukrainska flyktingar och ”investerat i att reparera och återöppna våra lokala fabriker i Ukraina”.

En av punkterna som Uliana Gottlieb lyfte i sin insändare var att pengarna som Mondelez betalade i skatt i Ryssland under 2022, runt två miljarder kronor, kraftigt överstiger alla kompensationsinvesteringar. 

– Om vi stoppade all vår verksamhet i Ryssland, skulle det inte bara innebära att vi otillgängligör lagringsstabila matvaror till vanliga människor och skapar stor osäkerhet för våra kollegor och bönder som är beroende av oss, vi riskerar också att överlåta hela vår verksamhet till en tredje part som kan använda alla intäkterna för sina egna intressen, svarar Mondelez.

Mondelez uppger att man inte säljer några produkter i Norden som är tillverkade i Ryssland. I sortimentet återfinns bland annat Aladdin, Belvita kex, Bassetts vingummin, Cadbury fingers, Daim, Jenka, Marabou, Non stop, O’boy, Oreo, Philadelphiaost, Ritz-kex, Stimorol och Toblerone.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079