Supply chain-chefen: Man får vara beredd på att det sannolikt blir fel
Drivet att prova nytt har redan tagit Jenny Niskanen till positionen som varuförsörjningschef trots sina 34 år. Hon sitter i mitten med inköpsavdelningen, logistikavdelningen och butikerna runt sig och beskrivs av arbetskamrater som ryggraden i Lidl.
– Förebilden är mamma. Hon vågade gå mot strömmen och prova nytt; att styra sitt liv och lära sig av misstagen.
Tidigare har Jenny Niskanen jobbat med ledarskap och processer i butik.
– Jag älskar att hitta den lilla grejen som kan ändra hela processen. Genom att skruva lite kan flödet förändras. Det är att jobba som en detektiv. Jag älskar det. Säljjobbet har hjälpt mig att kunna byta bransch utan logistikutbildning.
Som, head of supply chain, varuförsörjningschef jobbar hon med inköpsavdelningen som bestämmer butikssortimentet. Hon kollar pris och beställer samt säkerställer att torra och färska varor når butiken.
Till sin hjälp har hon tre team som jobbar med butiksuppbyggnad, varubeställning och kampanjer. Hon leder arbetet och synkar med marknads-, inköps-, och logistikavdelningen samt analyserar kampanjerna.
De olika avdelningarna har ofta olika mål. Hennes fokus är att kunden ska ha det bästa och argumenten för det ska fram. För att varan ska få en framträdande plats i butiken måste tillräcklig mängd varor finnas. Med rätt mängd kan priset pressas och platsen i reklambladet motiveras. Allt ska klaffa.
Jenny Niskanens tre team:
Team 1: Butiksuppbyggnad, inredning.
Team 2: Varubeställning. Logistikkedjan: Koordinerade torrtransporter där man fyller hela bilar eller tåg upp till norra Tyskland i en smart logistiks lösning med andra länder. Ompackning i Tyskland i fulla containrar på tåg till tre lager i landet. Det är alltid rätt mängd varor och ända upp till Boden går lastbilstransporter. Linjerna är optimerade och tomma transporter existerar inte. En tom pallplats fylls på med exempelvis kampanjmaterial eller vatten.
Team 3: Kampanjer. Rätt mängd varor i butik och placering. Uppföljning: Hur gick kampanjen och lära sig av misstag och framgångar.
– Jag tar fram kampanjbladet mot bakgrund av kampanjartiklarna. Den optimala placeringen för kunden ska hittas och hanteringen i butiken ska fungera. Och om varan tar slut. Har jag något annat att erbjuda?
Ansvarsområdet avgränsas till insidan av butiken och till kontakten mellan inköp, logistik och butik. Konceptet bestäms i samråd med andra, hon beställer och ser till att det finns varor på plats.
– Jag agerar när det är för lite eller för mycket. Det kan till exempel uppstå brist på marknaden.

Logistik har alltid varit viktig men nu mer än någonsin. För Jenny Niskanen gäller det att tänka smart. En stor del är att förutspå händelser; följa datan och se trender varje vecka, titta på räckvidd, svinn och se vad kunderna handlar. Se vilka kampanjer som går bra och bevaka nyhetsflödet i branschen och i stort. Att acceptera att det blir fel lärde hon sig tidigt. Det har hon en enorm nytta av.
– Det gäller att förstå processen, både vad som gick bra men ännu mer när det gått sämre
Själv drivs hon av att ha kul och må bra, ett måtto hon har. Ett tag, i London när hon jobbade på Financial Times, tyckte hon det var intressant med media. Sedan träffade hon Lidl på en arbetsmarknadsmässa och blev intresserad av branschen.
– Jag sökt mig till detaljhandeln för jag gillar när det rör på sig. Kände efter första intervjun att här vill jag utvecklas, hit ska jag. Jag ville vara länge på ett företag där jag kan utvecklas. Det har jag från mamma.
Jenny Niskanen har nu nio år på Lidl. Hon började som trainee och har varit distriktschef och försäljningschef för Lidl Sverige innan hon blev varuförsörjningschef. Det kan vara en typisk väg för en karriär på Lidl.
– Det är ganska vanligt att börja som distriktschef. Vi byter också ofta internt både inom, och mellan avdelningar; det är ganska typiskt.
Hur mycket är din karriärväg utstakad i förväg?
– Inget alls. Den formas med tiden. Jag vill våga prova och utvecklas varje dag. I supply chain behövs en ödmjukhet för att ta till sig lärdomar och förbättra sig.
Skulle du rekommendera ditt jobb till en ung människa?
– Absolut, men kanske med logistikutbildning. Det är spännande och varierande. Man jobbar med människor och data. Vi är i dag fler kvinnor än män på avdelningen.
På frågan om vilka styrkor hon har nämner hon att hon är driven, utvecklas framåt, har stark vilja och är målinriktad. Hon har kul med teamet och är personlig, något som uppskattas.
– Jag är mig själv och visar olika sidor. Jag skrattar och delar med mig och är närvarande. Det tar jag med mig från sommarjobbarnas utvärdering. Vi pratar om serier, kallbad, surfing med mera.
Tre frågor
Vad har du fokuserat på hittills?
– Bygga teamet på drygt 20 personer i en omstrukturering sedan 2,5 år tillbaka. Vi har lärt känna varandra under denna speciella tid med torka, pandemi, Suezkanalen, krig och inflation. Ökad kundtillströmning och förändrade köpbeteenden; när kunderna började hamstra toapapper fick man vara snabb. Det beteendet fick jag se från butiken och sedan från beställarsidan. Man lär sig något hela tiden på den rörliga marknaden.
Vad är viktigast just nu?
– Att alltid hålla kunden nöjd. Min roll är att kunna erbjuda färska varor till högsta kvalitet till branschens bästa pris. En svår balans.
Vad händer inom 5 år?
– Det är den stora frågan. Lidl kommer fortsätta växa med sortiment och ta marknadsandelar och digitaliseras. I stort kommer AI utvecklas och någon omvärldsfaktor får vi absolut vara beredd på.
Jenny Niskanen
Titel: Head of supply chain, varuförsörjningschef, på Lidl Sverige.
Aktuell: Lidl har växt organiskt i butik 18 procent senaste året mot marknadens 6,8 procent.
Ålder: 34 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel.
Utbildning: Master i management, företagsekonomi, Stockholms universitet, utbytesstudent Stellenbosch Business School 2013, kandidat statsvetenskap 2008-2011.
Fritid: Träning, kallbad, resa och vågsurfa i Portugal. Det är som meditation. Lärde mig surfa för tio år sedan under en resa i Sydafrika.
Bakgrund: Försäljningschef, distriktschef och trainee, allt på Lidl.
Förebild: Mamma, hon vågade gå mot strömmen tro på sig själv. Hon har uppmuntrat till att våga leva, testa och säga ja och lära av misstagen samt kunna påverka sin arbetssituation. Om hon inte accepterade något, som lön, argumenterade hon för sig. Allt är möjligt.
Så kan det gå när det blir fel
Jenny Niskanen berättar att under den varma starten på sommaren beställde hon mycket glass för varma dagar. Med det instabila vädret har försäljningen inte gått jättebra.
– I slutet av säsongen har vi en glassutförsäljning för att sälja av mängderna som vi har över. Vi erbjuder 30 procent på flera av våra glassar. Men jag råkade glömma att beställa prisskylten till butikerna, så vi erbjöd alla våra kunder en glassutförsäljning med upp till 30 procents rabatt, bara att ingen kund såg det. Som tur var gick det fort att lösa.
Artikeln är en del av vårt tema Experten.