Handeln ökade i april – sena påsken ligger bakom
Kalendereffekten för april blev 3,8 procent. Den sena påsken inföll i april, jämfört med mars förra året, är den bakomliggande anledningen. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 7,9 procent under april månad.
– Under påskveckan spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln jämfört med en genomsnittlig vecka. Trots att global osäkerhet och inflationsoro fortsatt har en dämpande effekt på konsumenternas köpkraft uppvisade dagligvaruhandeln volymtillväxt i april, kommenterar Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, den ökande siffran.
Utvecklingen i butik hamnde på 12 procent, jämfört med samma månad förra året. E-handeln i stort ökade med 5,6 procent. Hemleveranserna steg med 1,6 procent medan hämta i butik fortsätter sin kraftiga ökning, och steg med 11 procent.
E-handelns andel av den totala försäljningen uppgick till 4,2 procent.
Enligt SCB:s KPI uppgick inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker i april till 5,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till 6,2 procent. Justerat för både inflation och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till 2,5 procent.
– Den stora mathögtiden påverkar även hur försäljningen fördelar sig mellan kanalerna. I april var det främst den fysiska butiksförsäljningen som bidrog till dagligvaruhandelns positiva utveckling, avslutar Karin Brynell.