23948sdkhjf

Matkasseföretag köps av livsmedelsproducent – ”öppnar sig möjligheter”

Livsmedelsföretaget köper Ecoviva. Samarbetet inleds omedelbart.

En komplett matkedja, från jord hem till bord, blir för första gången verklighet i Sverige när livsmedelsföretaget Protos förvärvar det prisbelönta matkasseföretaget Ecoviva. Det skriver livsmedelsföretaget Protos i ett pressmeddelande.

Matkasseföretagen har kämpat på med en minskad efterfrågan efter pandemin, på grund av den skenande inflationen. Ecoviva, med säte i Johanneshov i Stockholm, grundades 2008 med i huvudsak ekologiska och svenska råvaror. Bolaget omsatte förra året 8,9 miljoner kronor, en kraftig minskning från året innan då omsättningen låg på 15,4 miljoner. Samtidigt minskade ebitda från 84 000 kronor till -1.1 miljoner kronor.

– Vi har haft ett långt samarbete med Protos som vår leverantör och vi delar värdegrund. Det är dags för oss att ta nästa steg och genom Protos får vi helt nya möjligheter. Det här känns så rätt, säger Amina Bergendahl, grundare av Ecoviva.

Två av bolagets grundare samt en inköpare följer med till Protos.

– Vi fortsätter vår resa som livsmedelsbolag där vi tar ytterligare ett steg närmare konsumenten. Som majoritetsägare i Ecoviva öppnar sig möjligheter för oss att utveckla verksamheterna med våra varumärken och att vi som bolag kan få djupare konsumentinsikt, vilket alla våra kunder kommer få glädje av, säger Thomas Östlund, vd Protos.

Det svenskägda livsmedelsföretaget Protos grundades 2022 genom en sammanslagning av Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri. De omsätter strax över en miljard kronor med 160 anställda, där verksamheten bedrivs på Gotland och i Solna.

Förvärvet blev klart den 17 oktober 2023 och samarbetet inleds omedelbart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078