23948sdkhjf

Värsta volymminskningen på 14 år – hundratals företag utan marginaler

För sjunde kvartalet i rad har lönsamheten minskat för livsmedelsproducenterna, visar Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för det tredje kvartalet.

För sjunde kvartalet i rad redovisar Livsmedelsföretagen dystra siffror. I de sju senaste kvartalen har man sett en minskad lönsamhet och i fem av dem ser man även en minskad försäljning. Det är den längsta sammanhängande perioden av volymminskning sedan man började mäta livsmedelsproduktion för 14 år sedan.

Samtidigt ökade företagens rörliga produktionskostnader under tredje kvartalet. Råvaruinköpen är den största kostnadsposten med en andel på cirka 40-50 procent av producenternas totala produktionskostnader.

Livsmedelsindustrins lönsamhet landade på index 30, vilket innebär att det sjönk för sjunde kvartalet i rad. Även det ett rekord menar Carl Eckerdal, chefekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen.

– Så sent som i våras efterlyste ledande politiker ökad press på de svenska livsmedelsproducenterna. Nu har vi hundratals företag som knappt har några ekonomiska marginaler att prata om, samtidigt som vi är på väg in i en lågkonjunktur, kommenterar Carl Eckerdal.

Eckerdal riktar hård kritik mot politikerna.

– Det enda som gör mig mer bedrövad än det tuffa läget för producenterna är den närmast totala avsaknaden av politiskt ansvarstagande. När företagen som mest behövde hjälp av politiken fick de i stället misstänkliggörande och svartmålning. Under alla de år jag bevakat förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion utgör det senaste årets populism kring matpriserna ett riktigt lågvattenmärke, 

En ljusglimt i mörkret är att elkostnaderna minskade för det tredje kvartalet. Det är en utgift som står för cirka 10 procent av företagens produktionskostnader. Fortsatt framåt är medlemsföretagen försiktigt optimistiska i sin prognos i hur de tror att råvarukostnader kommer utvecklas i det sista kvartalet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094