23948sdkhjf

Svensk dagligvaruhandel: Kommunernas krisberedskap bristande

I en enkät från oktober svarade 93 procent av kommunpolitikerna att livsmedelsbutikerna spelar en viktig roll för kommunens krisberedskap.

För drygt ett och ett halvt år sen tillträdde Ulrika Dahlin den nyskapade rollen som projektledare för beredskaps- och livsmedelsförsörjningsfrågor på Svensk Dagligvaruhandel. I en intervju med Fri Köpenskap berättade hon då om utmaningarna för att höja landets beredskap ur ett livsmedelsperspektiv.

I dag är sista dagen av Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, där branschorganisationen är en av alla aktörer på plats. Man väljer nu i samband med detta att belysa en bristande beredskap på lokal nivå runt om i landet. Detta trots att 93 procent av de kommunpolitiker som deltagit i en nyligen genomförd enkät om kommunens krisberedskap anser att livsmedelsbutikerna spelar en viktig roll.

– Vi upplever att många kommuner inte vet hur de ska arbeta med frågan. Arbete med det civila beredskapsarbetet har hittills främst skett på nationell och myndighetsnivå. För att säkra en lokal civil beredskap behövs samordning med alla Sveriges kommuner. Våra medlemsföretag har butiker runt om i hela Sverige, vi vill inte hamna i ett läge där vi har 290 olika tolkningar av hur det lokala beredskapsarbetet ska genomföras, säger Ulrika Dahlin.

I helgen gick ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) ut med att alla svenskar behöver agera för att stärka Sveriges motståndskraft. I det fortsatta arbetet med att trygga Sveriges civila beredskap med tillgång på mat i hela landet, vill Svensk Dagligvaruhandel därför att kommunerna involveras mer.

– I söndags var minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin tydlig med att tiden att agera är nu, och vi är redo att intensifiera dialogen ytterligare. I dialog framåt är det vår förhoppning är att kommunerna inkluderas i större utsträckning, avslutar Ulrika Dahlin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078