23948sdkhjf

Trygghetsbarometern: Mest hotfullt i dagligvarubutikerna

Dagligvaruhandeln drabbat av klart flest stölder och hotfulla incidenter av alla delbranscher, visar Trygghetsbarometern för 2023. 

Svensk Handels Trygghetsbarometer för helåret 2023 är dyster läsning. Nästan varannan handlare, 44 procent, utsattes för brottslighet under fjolåret, en ökning med en procentenhet jämfört med 2022.

Dagligvaruhandeln (inklusive Systembolaget) är den delbransch som är klart mest utsatt för stölder, med andelen drabbade butiker på 63 procent. Tvåa är sport- och fritidsbranschen med 54 procent.  

– Vi brukar säga att det stjäls för ungefär 8,5 miljarder kronor inom handeln årligen. Tyvärr tror vi att det finns goda skäl till att revidera upp den siffran. Från våra medlemmar hör vi att stöldproblematiken vuxit explosionsartat under de senaste åren, och att den främst är driven av organiserad brottslighet, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Dagligvaruhandeln (inklusive Systembolaget) sticker också ut som delbranschen där flest, 27 procent, blivit utsatt för våld och hot i samband med stölder. 

Detsamma gäller för andelen hotfulla incidenter. Hela 46 procent av dagligvaruhandelns butiker har under 2023 svarat ja på frågan om de varit utsatta för hotfullt beteende under den senaste månaden. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med 2022.

– Vi kan smärtsamt konstatera att brotten mot handeln och dess personal inte avtar. Tvärtom så såg vi en ökning under 2023. Regeringen och ansvariga myndigheter måste ta dessa uppgifter på största allvar och agera nu. Trenden vi ser är dyster, och situationen är för många handlare ohållbar, säger Nina Jelver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102