23948sdkhjf

Bara två ungdomar i taget kommer in i Icabutiken

Oklart om det är förenligt med diskrimineringslagen att fortsätta tillämpa pandemiregler enbart för unga. Vi portar inte någon, det får man inte göra, säger butikschefen på Nära-butiken. 

På Ica Nära Abrahamsberg lever pandemireglerna kvar – men bara för unga kunder. Endast två ungdomar släpps in i butiken åt gången, skriver tidningen Mitt i Bromma.

Butiken är liten och trång, och enligt butikschefen Stefan Lindgren är det därför som man behållit pandemiregeln, men nu riktad enbart mot ungdomar. 

– Vi brukar släppa in två och två eftersom vi har fått lite klagomål från äldre kunder att det blir sådant ståhej när flera kan komma in, tio tolv stycken samtidigt.

Enligt Stefan Lindgren har de flesta förståelse för regeln, men en del kan bli irriterade och då gäller det att personalen är professionell och trevlig ändå.

Claes Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, vill inte uttala sig om fall som inte DO har utrett, men skriver till tidningen att ”generellt gäller att det finns förbud att diskriminera som gäller för den som tillhandahåller varor och tjänster (som exempelvis butiker). En av diskrimineringsgrunderna är ålder, vilket innebär att butiksinnehavarae inte får diskriminera någon på ett sätt som har samband med ålder”. Dock finns undantag i lagen som gäller varor och tjänster, men undantagen ska tillämpas restriktivt.

– Jo, jag har läst om det där, det är därför vi är noggranna med att förklara och vi tvingar inte, alla får komma in. Vi portar inte någon, det får man inte göra, säger Stefan Lindgren till Mitt i-tidningen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062