Claes-Göran Sylvén efter avtackningen: ”Sneglar mot Maxi”

På Ica-handlarnas dag i slutet av maj tackades styrelseordförande för Icagruppen Claes-Göran Sylvén av efter 22 år på posten. Med ett upplägg likt tv-programmet Här är ditt liv, klev flera personer upp på scenen i omgångar där man berättade anekdoter och gamla minnen med den avgående ordföranden.
– Jag var överrumplad. Jag hade ingen aning om vad de ordnat. Det var fantastiskt vilket arrangemang och engagemang de hade lagt ner på det där. Det var kort sagt känslomässigt, berättar huvudpersonen för Fri Köpenskap.
Hur är det att släppa ordförandeposten?
– Jag har levt med beslutet länge. Det känns bra men det är 36 år i olika styrelser inom Ica så det är klart att det är det en pusselbit i mitt liv som inte finns med på samma vis längre. Samtidigt öppnar det upp för nya saker att kunna göra och lägga tid på.
Saker att lägga tid på saknas inte, vare sig när det kommer till jobb eller fritid. Claes-Göran Sylvén hoppas kunna träna oftare och spendera mer tid med familjen. Samtidigt har han en entreprenörsfond och är alltjämt handlare på Icas överlägset största Kvantum, Ica Kvantum Flygfyren.

– Jag tycker om att vara här. Det är en hemvist och har alltid varit. Jag har alltid varit med noga med att säga att jag är Ica-handlare och kommer alltid att vara.
Butiken utmärker sig inte bara på Kvantum-nivå. Endast elva Ica Maxi har högre omsättning.
Har ni funderat på ett formatbyte?
– Det är klart att vi har. Jag tror att vi skulle må bra av att tillhöra Maxi i någon mening. Samtidigt så kräver det en del konceptuella förändringar för oss och det är vi kanske inte riktigt beredda att göra just nu eftersom vi har haft framgång med det koncept som vi har. Men vi sneglar på den möjligheten konstant, samtidigt som vi mår bra i vår Kvantumkostym.
Hur blir fördelningen mellan dig och ställföreträdande handlare Tommy Larsson nu?
– Tommy är daglig ledare och tar ett övergripande ansvar på det viset. Sedan har jag mina två barn, Viktor och Andrea, som tar för sig mer och mer med olika roller i butiken och som har ambitioner om att bli Ica-handlare. I dagsläget är jag med och stöttar på olika sätt.
– Sen är jag som jag är, så jag är väldigt engagerad i detaljfrågor och de övergripande strategiska och långsiktiga frågorna. Men jag försöker att hålla mina fingrar borta någorlunda så att jag inte blir allt för detaljstyrande.
Tillit är något som varit viktigt för honom själv i karriären.
– Jag är en icke-akademiker, gick inte klart gymnasieskolan, och Ica har gett mig möjlighet att utvecklas genom att människor har trott på mig.
Via entreprenörsfonden delar han ut stipendier till aktörer som har utvecklat idéer och visat på ett framstående entreprenörskap inom handeln.
– Ica och Icamodellen beskrivs ju som enskilda handlare i samverkan, men för mig är det också tron på människan och att vi får människor att blomstra ut i sin entreprenöriella anda. Det är det som jag vill med stipendierna. Många kopplar entreprenörskap till att man är egenföretagare, men det kan man vara även inom en organisation. Jag tror att vi i Ica och i Sveriges näringsliv behöver uppmuntra till entreprenörskap i mycket större anda så att vi får en ökad kreativitet.
