Icahandlarna blir ägare i restaurangkoncern: ”Vill ha något att göra”
Handlarna Maria och Henric Lind, till vardags på Ica Supermarket Margretelund, går in som delägare i en koncern som driver fyra restauranger i Spanien.
– Det är vanliga spanska restauranger med vinkling mot skandinaver. Så vi ska försöka hjälpa till att utveckla restaurangerna, maten och erbjudandet, förklarar Henric Lind för Fri Köpenskap.
Det nya engagemanget till trots ska inte driften av parets Icabutik påverkas.
– Det är klart att det tar tid, men alla restauranger har sin bemanning, sin kökspersonal och vi har en helt fantastisk restaurangchef där som sköter allt galant. Vi hjälper till att träna upp kökspersonalen, gå igenom rätter, skriva nya menyer och recept. Sen är de duktiga på att laga mat så de kör vidare och tar det dagliga.
– Vi kommer inte på något sätt att fungera annorlunda än vad vi har gjort de sista två åren. Det är bara att vi i stället för att spela golf och padel kan jobba i stället. I och med att jag och Mia är högenergiska så tycker vi att jobba är bland det roligaste som finns. Samtidigt som vi skapar ställen där vi kan få äta bra mat när vi väl är nere.
Hur funkar det att driva butik i Sverige men vara i Spanien så ofta?

– Vi har byggt en extremt delegerad organisation så våra avdelningschefer har väldigt fria händer och stort ansvar. De är extremt självgående. Så vi jobbar mycket mer med nyckeltalsuppföljning, genomgångar och engagerar dem i våra tankar och idéer kring hur vi vill utveckla butiken. Det har gett oss en butik där vi har ett jäkla gott team. Sen är det inte så att vi inte jobbar i Spanien. Vi har dagliga avstämningar på Teams och telefon.
Tidigare i år var Henric Lind med i Sveriges Mästerkock där han slutade på en imponerande sjätteplats. Han beskriver matlagning som sin största hobby i livet. Men att det nya steget till restaurangvärlden skulle kunna vara en rörelse mot kockyrket tror han inte. I stället agerar han lite av tv-kock för de anställda i Spanien dit han skickar filmklipp på hur man tillagar de senaste tillskotten på menyn. Samtidigt säljer Icabutikens produktionskök, där han själv klivit in under perioder, cirka 1 000 matlådor i veckan.
– Det är skitkul. Jag får 100 procent utlopp för mitt intresse på jobbet, det kan man lugnt säga.