Vill inte lämna efter 45 år i branschen – ”Stolt över att vara köttslusk”

Kött, kött och mer kött. Det är vad Krister Borgs yrkesliv har kretsat kring.
Han började sin yrkesbana i sin pappas Icabutik i Enköping, där han fick gå en grundkurs i styckning, och sedan dess har han varit passionerad för sitt område. Det visade sig inte minst efter att hans bror tog över butiken, vilket fick Krister Borg att dra en röd linje.
– Min bror gjorde om butiken till en Kvantum och sedan en Maxi och vid något tillfälle fick de för sig att de skulle börja köpa färdigpaketerat. Men då sa jag: ”Nej, över min döda kropp”. Det är samma sak som kött i konservburkar det där. Det kräver ingen kunskap eller utbildning, och jag vill ju inte heller bidra till att ta bort min egen yrkeskår. Jag är stolt över att vara köttslusk, säger Krister Borg.
På senare år har Krister Borg, som är farbror till Icahandlarna Patrik och Johan Borg som driver varsin Maxi, också börjat dela med sig av sin kunskap på sociala medier där han pratar om olika typer av kött och vad man kan göra med dem. Han titulerar sig därför som både köttfluencer och köttslusk på yrkesplattformen Linkedin.
– Köttslusk är bara ett skämtsamt namn för köttmästare. Och köttfluencer var något min son som kom på för att jag ibland berättar om olika detaljer och vad man kan göra med dem på sociala medier. Tanken har varit att förmedla min kunskap. Folk tror ju att wagyu och kobe är vitt skilda saker exempelvis. Jag har däremot fått så mycket annat att göra att det inte blivit så mycket som jag tänkt. Men tanken är att ta upp det igen, säger Krister Borg.
Krister Borg, som har fyllt 63 år, var i ropet för några år sedan när han var ansvarig för köttavdelningen på dåvarande Hemköp Hornstull i Stockholm, som sedermera blivit en Ica Kvantum.
Då såg han till att butiken två gånger blev en av finalisterna i Dagligvarugalans kategori Årets kött- och charkavdelning, och att den korades till vinnare av White Guides pris Årets hållbara köttpris.
Kort efter att han för några år sedan lämnade den butiken för Ica Maxi Barkarby, var planen att trappa ned. Men så blev det inte.
– Möjligheten att börja ta ut pension dök upp och jag tänkte varför ska jag köra heltid när jag kan dra ner på tiden. Men bara efter ett par dagar kliade det i fingrarna och jag ville ut igen. Då tog jag jobb via bemanningsföretag och blev uthyrd till olika ställen, säger Krister Borg och lägger till:
– Den dagen jag helt lägger av, ska mina 45 år bara försvinna? Jag har samlat på mig ganska mycket erfarenhet och kunskap som jag tycker om att dela med mig av. Jag passar alltid på att lära upp folk när jag är ute på uppdrag.
Just nu arbetar han endast på Köttfabriken i Täby i Stockholm, som han pendlar till från hemmet i Enköping.
– Jag har inte tänkt gå i pension en dag innan jag är 67 år, om jag fortfarande har hälsan. Visst har jag ont i axlar, fingrar och armar, men jag går hellre och har lite ont för att få göra det jag älskar. Jag åker till och med hela vägen hit när jag är ledig för att peta lite grann, säger Krister Borg.
Vad har du för tips till butiker som vill få till en bra köttavdelning?
– Att ha rätt kunskap är första saken. Och bra kontakter för att få in bra kött. Det finns jättebra svenskt men det räcker inte till. Vi har mycket import hos oss. Du ska också ha en handlare som tror på dig och som inte står med pekpinne. Det gäller att ge köttpersonen lite fria tyglar, för då kan man växa med uppgiften. Var också vaken och följ nya idéer och trender. Det dyker upp nya saker hela tiden.
Krister Borg
Ålder: 63 år.
Familj: Son, 24 år. Två brorsöner som är Maxihandlare.
Bor: Enköping.
Fritiden: Tittar på all form av idrott på tv.
Favoriträtt: Något med kött.
Favoritprodukt i skafferiet: Olja.
Roligaste delen i jobbet: Få sälja till kunderna.
Utbildning: Jag gick grundstyckning 1978, annars är jag självlärd mer eller mindre.
Mål: Att få det bekräftat att vi är den bästa köttbutiken i Sverige.
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.