23948sdkhjf

De ökar rejält i växande segment: ”Mönstret kommer bara förstärkas”

Famora Foods med varumärket Dave & Jons i portföljen omsatte över 200 miljoner kronor i fjol.

Famora Foods med varumärkena Prima och Dave & Jons fortsätter att leverera starka siffror. 2021 omsatte bolaget 55 miljoner kronor, 2023 hade man dubblat det till 112 miljoner kronor och i fjol var det nästan en dubblering igen.

– Vi kommer att landa en bit över 200 miljoner i omsättning, berättar vd David Orang för Fri Köpenskap.

Företaget har inte bara växt i bokslutet utan även i storlek. Man har gått från cirka 15 anställda för två-tre år sedan till nästan 50 i dag och byggt ut produktionskapaciteten.

Dragloket är framför allt Dave & Jons med sina smaksatta dadlar. Under fjolåret stod dadlarna för ungefär 80 procent av verksamheten och varumärket är marknadsledande i ett segment som generellt växer rejält. I höstas rapporterade Sveriges Radio om att Ica Sverige sett en fördubbling i försäljningen av dadlar, Axfood en 30-procentig ökning och Coop ”ett kraftigt ökat intresse”.

Dave & Jons har nu ställt in siktet utomlands och har lanserat sina produkter i Norge, Finland, Danmark och Island. David Orang tror att dadlarna lyckats dra nytta av en trend, snackification, där konsumenterna äter något vid fler tillfällen per dag jämfört med tidigare.

– Jag tror att många är intresserade av att få i sig hälsosammare typer av produkter som tillför mer än bara energi. Vi har en sweet spot där vi tar det bästa från vanligt godis, traditionellt torkad frukt och sockerfritt godis, och sedan utesluter det dåliga. Då får vi en produkt som har högt näringsvärde men utan att ha det raffinerade vita sockret. Tillsammans med en bra konsistens och smak.

De smaksatta dadlarna hittas i dag oftast vid butikernas segment för torkad frukt och inte sällan vid någon extra exponering. När de lanserades fanns det däremot en större osäkerhet kring var de skulle placeras och de kunde då hamna vid den traditionella konfektyren.

– Där brukar vi rekommendera att inte ha dem, för de som vill köpa vanligt godis vill köpa godis och inte dadlar.

Den senaste tiden har konkurrensen ökat. Enligt David Orang har det både kommit aktörer som ”i princip kopierat deras produkter” och aktörer som vidareutvecklat andra produkter i samma kategori.

– Det är väldigt bra tycker vi. Konsumtionen ökar i hela segmentet och folk får upp ögonen för kategorin. Vi var ensamma med smaksatta dadlar i typ två år och blev lite lata. När konkurrensen kom fick vi eld i baken att utvecklas och hitta på nya saker.

På den svenska marknaden har dadlarna mognat och där är det särskilt viktigt att vara på tårna framöver, spår David Orang.

– Nu får man titta på lite mer säsongsprodukter och limited edition-varianter så att man hela tiden behåller nyhetsvärdet. Vi har säkert 20 smaker som i princip är klara. Så vi kan göra mycket mer på det hållet, men sedan finns det också andra typer av produkter, både med och utan dadlar som vi tittar på och vill genomföra. Att folk har ett annat typ av beteendemönster kommer bara förstärkas framåt så det är viktigt att vara nyskapande och hitta nya produkter som tillför ett värde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062