Icahandlarens ovanliga trygghetslösning

Kundvärden är en kvinna med stor lokalkännedom och erfarenhet av området Hon är en lokalkändis som många i närområdet känner och respekterar.
– Hon är inte anställd för klassiskt butiksarbete utan för att hjälpa och serva kunderna. Hon arbetar fyra kvällar i veckan och skapar extra trygghet för personalen, berättar Sofi Hjärne för Icagruppens webbsida. Det är svårt för alla att vara hotfull mot någon som kunde vara ens egen mamma.
När Sofi tog över butiken för sju år sedan fick hon rådet att anställa väktare men hon valde en annan väg.
– Jag tror inte på det. Vi behöver bygga relationer med den generation som växer upp här, säger hon med övertygelse. Det är viktigt att visa respekt för de som bor i området likväl som att de behöver respektera oss som jobbar här.
Hon har valt dialog före konfrontation och ett exempel på det är att hon bjuder in ungdomarna och pratar om butikens roll i närområdet.
– Vi pratar med de unga direkt, om hur det påverkar oss när någon eller ett gäng kommer in och är högljudda och stör. När man jobbar i butik är man med om många händelser kopplade till hot och våld – och det triggar känslor och kan skapa otrygghet hos personalen, förklarar hon.
För henne handlar trygghetsskapande om att väva samman butiken med lokalsamhället på flera sätt.
– Att lägga pengar på det barn och unga i området vill ha, som en fotbollsturnering, där vi träffar varandra i ett annat sammanhang gör att vi kan bygga relationer, säger hon.
Detsamma gäller möjligheterna till praktik och arbete som butiken erbjuder och där Sofi aktivt vill skapa en inkluderande arbetsplats.
– Vi är en arbetsplats för alla – hos oss jobbar personer med NPF-diagnoser, personer med lönebidrag och praktikanter. Jag jobbar med dem som är lite ”vildare” och oavsett vilken väg de än väljer senare har vi kunnat jobba med självkänsla och att få den första raden i sitt CV.