23948sdkhjf

Slakteri-ja till strängare djurkrav

Den svenska slakterinäringen ställer sig bakom kraven i en statlig utredning där hårdare kontroll av djurtransporterna inom EU föreslås. Utredningen väntas däremot få hård kritik i andra EU-länder, enligt Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt.

Aktuellt uppger att de svenska förslagen, om de blir verklighet, i praktiken riskerar att stoppa en stor del av den gränsöverskridande handeln med djur inom EU. Därmed hotas den fria rörligheten, som är en av EU:s grundstenar. Dessutom leder förslagen till högre priser på kött, vilket försvårar inflationsbekämpningen.

Det är Gudrun Lindvall, tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet, som har gjort den svenska utredningen på uppdrag av jordbruksdepartementet. Bland annat vill hon att djur inte ska få transporteras längre än åtta timmar åt gången.

- Efter åtta timmar ska djuret vila i tre veckor. Det beror dels på att vi vill ha en gräns på åtta timmar, men också på att när man transporterar djur transporterar man också smittor, och det kan ta lång tid innan sjukdomar bryter ut, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och Charkföretagen, säger att den svenska slakterinäringen ställer sig bakom utredningens krav på hårdare tag, men att samma regler måste införas samtidigt i hela EU:- Vi har ju varit väldigt noggranna med att betona att det här är förslag på Europanivå, alltså vi föreslår ändringar i EU:s lagstiftning. Alltså, vi kan inte, även om vi skulle vilja, så kan vi inte straffa ut oss här i Sverige genom att snabbt förändra lagstiftningen här och dra på oss sådana kostnader som gör att det inte går att konkurrera, säger Åke Rutegård enligt Ekot.

Varje år transporteras omkring 22 miljoner nötkreatur, svin och får kors och tvärs inom EU. Till detta kommer en halv miljard fjäderfän. Italien är det land som tar emot flest djur medan Frankrike är den största exportören av nötkreatur, med drygt 1,6 miljoner djur. Sveriges export är omkring 10 000 djur, enligt Metro som citerar TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.641