23948sdkhjf

Bojkottkrav vållar politisk strid

En debattartikel i DN, där det bland annat ställs krav att konsumenter och konsumetkooperativ ska bojkotta israeliska varor, tände på lördagen gnistan till en inrikespolitisk strid.

Orsaken är att Sveriges Tysklandsambassadör Carl Tham hör till dem som undertecknat uppropet. Och såväl moderaterna som kristdemokraterna och folkpartiet riktar nu hård kritik mot Tham.

- Det är sensationellt. Antingen talar han på utrikesdepartementets vägnar eller också driver han som svensk ambassadör en egen utrikespolitik. Nu är det upp till utrikesminister Anna Lindh och statsminister Göran Persson att säga om de håller med Carl Tham. Eller så får de dementera och ta honom i örat, sade kristdemokraternas ledare Alf Svensson till Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt på lördagskvällen.

Även folkpartiet är starkt kritiska:

- Jag anser att Carl Tham måste avgå. Det är fullständigt obalanserat och proportionslöst. Att det dessutom är ambassadören i Tyskland, med dess särskilda förhållande till Israel, som säger detta gör det ändå mer omdömeslöst. Man häpnar, sade partiets vice ordförande Jan Björklund till Aktuellt.

TOG INTE AVSTÅND

Utrikesminister Anna Lindh ville inte ta offentligt avstånd från Carl Tham.

- Om jag har några synpunkter på detta så talar jag om det för Carl Tham och inte för någon annan.

Till Aktuellt sade Lindh: självklart får en ambassadör uttala sig i utrikespolitiska frågor:

- Men sedan får man avgöra vad som är lämpligt och olämpligt. Det finns gränser, sade hon utan att vilja kommentera var gränserna går.

I debattartikeln uppmanade bland andra Carl Tham att konsumenter och konsumentkooperationer ska bojkotta varor från områden som Israel ockuperar, det vill säga Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Man vill även att EU ska avbryta frihandelsavtalet med EU. Dessutom vill de att FN ska ingripa och att fredsbevarande styrkor ska sändas till området. Allt för att, som det heter i artikeln, skapa en rättvis fred.

Förutom Carl Tham har ett 70-tal personer undertecknat uppropet -- författare, kyrkliga företrädare, före detta statsråd, journalister, forskare och debattörer samt företrädare för folkrörelseägda företag och till socialdemokratin närstående organisationer.

KONTROVERSIELL

Carl Tham utnämndes till ambassadör i Tyskland 2001. Redan då var kritiken stark från borgerligt håll. Moderatledaren Bo Lundgren hävdade bland annat att Tham är kontroversiell, skapar konflikter och saknar erforderliga meriter för en så viktig post.

- Så här gör inte en svensk ambassadör. Han ska inte göra egna uttalanden av den här typen. Det är regeringens sak. Det betyder att mitt tidigare omdöme att han inte borde blivit ambassadör var korrekt, sade moderatledaren Bo Lundgren till Dagens Nyheter när Thamaffären exploderade på lördagen.

Carl Tham är 64 år. Innan han blev Sveriges ambassadör i Tyskland var han chef för Olof Palmes Internationella Centrum. Dessförinnan har han bland annat varit generaldirektör i biståndsorganet Sida, socialdemokratisk utbildningsminister och på 1970-talet även folkpartistisk energiminister.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062