23948sdkhjf

Handeln sågar jordbruksreform

EU-kommissionens förslag till reform av jordbruksstöden får kritik av handeln och ekonomer.

- Problemet är de enorma subventionerna som betalas ut till jordbrukssektorn, säger Fredrik Bergström, vd på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Fredrik Bergström anser att såväl EU-stöden som skyddstullar ska bort.

- För konsumenterna är det viktigt med en avreglering och öppna gränser som ger access till mycket billigare produkter, säger han till Fri Köpenskap.

Enligt Bergström blir konsekvensen av stöden snedvridna priser som missgynnar konsumenter.

- Problemet med subventionerna är också att vissa näringar gynnas på bekostnad av andra, och där kommer handeln väldigt dåligt ut, konstaterar han.

Walter Sköldefors, vice vd i Svensk Handel, anser att marknaden för jordbruksprodukter bör fungera som vilken marknad som helst: utan stöd och med fri rörlighet över gränserna.

- Då blir produkterna också billigare, konstaterar han och tillägger att hela systemet med stöd till jordbruket är absurt och dessutom leder till ett omfattande fusk.

- Större delen av EU:s budget går ju till stöden, och när unionen får flera medlemmar är det nödvändigt med en reform.

Walter Sköldefors anser att kommissionens nya förslag möjligen kan betraktas som ett steg i rätt riktning, men otillräckligt. Fredrik Bergström tycker dock att det i mångt och mycket är det gamla vanliga: ett "fixande och trixande" som speglar politikers brist på förmåga att fatta beslut.

- Det är också svårbedömt vilka priseffekter det här kommer att få, säger han.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist anser däremot, enligt morgontidningarna i Stockholm, att förslaget kan leda till lägre priser och att det är bättre för konsumenterna och miljön.

Kommissionens förslag, som presenterades på onsdagen, går ut på att direktstöden slopas och ersätts av ett bidrag som bönderna ska kunna få även om de upphör att odla marken eller säljer sina djur. I praktiken ska det räcka med att hålla marken i ett gott skick.

Förslaget möts dock av kritik även från svenska bönder.

- Man undrar vad konsumenter och skattebetalare ska tycka, säger Lars-Erik Lundqvist, chef på Lantbrukarnas riksförbunds, LRF:s, jordbrukspolitiska enhet.

LRF hävdar även att förslaget innebär att bönderna förlorar intäkter. "Med reformen dräneras svenskt jordbruk på omkring två miljarder kronor. Mest förlorar mjölkbönderna", heter det i ett pressmeddelande.

LRF anser vidare att konsekvenserna blir tuffa förSveriges bönder som "valt att gå före när det gäller miljö och djuromsorg".- Sverige har betydligt högre kostnader för livsmedelsproduktionen än många andra EU-länder, hävdar LRF:s förbundsordförande Caroline Trapp.

Enligt henne är det inte bara svenska särskatter som gör produktionen dyrare:

- Vi har också högre krav när det gäller djuromsorg och miljö. Det svenska klimatet med korta betessäsonger och krav på välisolerade byggnader bidrar också. Detta visas av att svenska bönder ligger lågt i EU:s löneliga.Caroline Trapp hävdar därför att en likvärdig sänkning av stöden slår hårdare mot svenska bönder än mot lantbrukare i andra EU-länder.

Se även relaterade artiklar här intill.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11