23948sdkhjf

Anklagas för antifacklig verksamhet

Tyska detaljhandelsjätten Metro anklagas för antifacklig verksamhet och smutsiga tricks i Turkiet. I dag, onsdag, kommer handelsfack från Europa att överlämna en protestskrivelse till den tyska ambassaden i Stockholm.

Den europeiska fackliga organisationen UNI-Europa, vars första konferens pågår i Stockholm, fördömde på tisdagen Metro för att kränka internationellt erkända fackliga rättigheter i Metros turkiska cash & carrybutiker.

Enligt ett pressmeddelande från facken står Metro inför två besvärande klagomål från fackföreningarna – ett klagomål hos Internationella arbetsorganisationen, och klagomål till den tyska och den turkiska regeringen i enlighet med OECDs riktlinjer för hur multinationella företag ska bete sig.

Facken anklagar Metro för att ha undertecknat överenskommelser om att respektera de anställdas rätt att organisera sig fackligt och förhandlingsrätten – samtidigt som man redan bedrev en kampanj för att eliminera det inflytande som kunde utövas av det turkiska förbundet för handelsanställda Tez-Koop-IS.

Ulrich Dalibor, från fackförbundet Verdi i Tyskland, visade konferensdeltagarna anteckningar från ett möte då Metroledningen diskuterade Deltaplanen – en antifacklig kampanj – endast veckor innan företaget undertecknade en överenskommelse med fackföreningarna i vilken man lovade att man skulle respektera arbetstagarnas rättigheter.

Efter att ha undertecknat en andra överenskommelse i februari i år med UNI och Verdi, började Metro att bussa sina turkiska anställda till notariatskontor för att skriva på att de gick ur Tez-Koop-IS. De tvingades sedan – under hot om avsked – att ansluta sig till en annan fackförening som inte tidigare hade haft någon verksamhet inom Metro.

Fackföreningsmedlemmar i de turkiska butikerna har sedan sagts upp, uppger facken i sitt pressmeddelande.

- Metros beteende är oacceptabelt. Metro har vid upprepade tillfällen kränkt internationella arbetsrättsliga konventioner. Dess beteende i Turkiet kontrasterar skarpt mot företagets deklarationer och uttalade principer, sade Jan Furstenborg, chef för handelssektorn på UNI (Union Network International), den globala fackliga federationen för tjänstesektorerna.

En facklig delegation kommer på onsdagen att överlämna en protestskrivelse och en petition med namnunderskrifter som samlats in under UNI-Europas regionkonferens och förra veckans konferens i UNI-Europas handelssektor.

De väntas på den tyska ambassaden omkring klockan 11.15. I delegationen ingår: Ulrich Dalibor, Verdi, Tyskland, Bengt Olsson, HTF, Sverige och Jan Furstenborg och Alex Rüdig från UNI.

Mer än 600 fackliga ombud och observatörer har deltagit i UNI-Europas regionkonferens i Stockholm. UNI-Europa representerar sju miljoner medlemmar i 320 fackföreningar i 50 länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078