23948sdkhjf

Marknaden knäcktes av larm

Ett sammanbrott för knäckebröd i Tyskland. Så beskrev Wasabröds forsknings- och utvecklingsdirektör Leif Holmgren effekterna av larmet i april 2002 om farliga halter av akrylamid i bland annat chips, pommes frites och knäckebröd.

Det var under Livsmedelsdagarna i Tylösand som effekterna av akrylamidlarmet utvärderades av representanter för Livsmedelsverket, Wasabröd och medierna.

– Den tyska marknaden har mer eller mindre kollapsat, sade Leif Holmgren. Nedgången är 30-40 procent. Marknadsledande Wasabröd har tappat mer än 300 ton på årsbasis.

Till det ska läggas ytterligare tapp genom att tillverkningen av EMV, egna märkesvaror åt kedjorna drabbats. Lidl har till exempel kastat ut allt knäckebröd ur sina tyska butiker.

Även i Sverige gick konsumtionen ned, främst av potatisprodukter som chips och pommes frites, efter larmet som presenterades på en presskonferens i Stockholm i april 2002. Men sedan länge är de svenska konsumenterna tillbaka i normalbeteende.

Att effekten i Tyskland blev så väldig berodde bland annat på att larmet om akrylamiden kom mitt i valrörelsen. De gröna gjorde stor politisk affär och medierna hängde på.

Sedan 2002 har Wasabröd arbetat med process- och receptförändringarna och reducerat akrylamidnivån i produkterna. Det gäller att anpassa temperatur och gräddningstid, låta degarna jäsa ordentligt och se till att brödet inte blir för torrt.

Att akrylamid skulle vara farligt var något helt nytt 2002 både för livsmedelsindustrin och forskarna. Ingen visste heller hur farligt det var, och antalet prover på vissa av de utpekade livsmedlen var ganska få. Leif Holmgren är kritisk till Livsmedelsverket som släppte ut resultaten:

- Man borde skaffa ett betydligt bättre material innan man går till gemensamma aktioner med olika forskargrupper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172