23948sdkhjf

Mångmiljardförlust för Royal Ahold

Ica AB:s hälftenägare, den nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold, rapporterar en förlust på knappt 11 miljarder svenska kronor eller 1,2 miljarder euro för 2002 [vilket har skett enligt holländska regler]. Enligt de strängare amerikanska redovisningsreglerna väntas förlusten bli "betydligt större" när den revisionen är klar. Men marknaden drog en lättnadens suck, och Ahold-aktien steg rejält. Vid Amsterdambörsens stängning hade kursen stigit med 7,05 procent till 8:81 euro. Kursen steg även i den inledande handeln i New York.

Torsdagens reviderade resultat var starkt försenat, på grund av den bokföringsskandal i mångmiljardklassen som briserade i februari i det amerikanska dotterbolaget US Foodservice, och som tvingade bort den dåvarande ledningen. Vid en presskonferens sade Aholds nye vd Anders Moberg att han betraktade 2002 som ett förlorat år, men tillade att man nu kan lägga det bakom sig och se framåt.

- Resultatet för 2002 utgör nu basen för vår strategi, och i mitten av oktober efter att vi har presenterat delårsrapporten för första och andra kvartalet 2003 ska vi redovisa detaljer om hur strategin ska finansieras, sade han.

Aholds 50-procentiga andel av svenska Ica AB och andra joint-ventures ingår i det nu reviderade resultatet, som också gäller åren 2000 och 2001. Däremot redovisas inte Icas och de andra intressebolagens omsättning.

Enligt Royal Ahold kan den största delen av mångmiljardförlusten 2002 förklaras med de nedskrivningar av företagets tillgångar och godwill som man har tvingats att göra, bland annat i Spanien, Argentina och sydöstra USA [US Foodservice]. Utöver det fick koncernen ta en exceptionell förlust i samband med att man köpte de återstående aktierna i krisdrabbade Disco Ahold i Argentina. Bolaget uppger att priset översteg värdet på aktierna som köptes för 363 miljoner euro. Även verksamheter i Brasilien har bidragit negativt.

Enligt bedömare är rekordförlusten inte så farlig som den ser ut på pappret. Det är praxis att när en ny företagsledning träder till i ett krisdrabbat företag, så tar de en rejäl smäll första året för att städa upp och kunna redovisa vinst nästa gång.

I den inledande handeln på Amsterdambörsen steg aktiekursen rejält. (Kursutvecklingen kan du följa minut för minut via länken här längst upp till höger på sidan). Vid börsens stängning hade aktien ökat med 7,05 procent till 8:81 euro. Det är nära en tredubbling av värdet jämfört med när bokföringsskandalen i US Foodservice blev känd i februari. På ett år har Ahold-aktien tappat drygt 30 procent av sitt värde.

Royal Ahold-aktien steg även i den inledande handeln i New York, även om uppgången där var mera måttliga 4,62 procent vid klockan 18.40 [svensk tid].

Att Ahold på torsdagen meddelade att koncernen sannolikt inte behöver utnyttja den kredit som bankens långivare ställt till omedelbart förfogande, bidrog till torsdagens kraftiga uppgång. Men det visar också att aktiemarknaden nu ger den nya Ahold-ledningen sitt förtroende.

Att kursen stiger påverkar nu direkt bland annat Icahandlarnas förbundsaktie och förbundets förmögenhet, eftersom Ifab har en stor aktiepost i Ahold, som köptes för 2,1 miljarder våren 2000. På torsdagen steg Ica-aktien med 1,5 procent, och sedan årsskiftet har den förlorat drygt 10 procent av värdet.

Hela Aholdkoncernen rapporterade en omsättning på cirka 565 miljarder kronor eller 62,6 miljarder euro för 2002, och en av de positiva nyheterna var en rejäl försäljningsökning i den holländska dagligvarukedjan Albert Heins butiker som varit öppna i minst ett år. [Icas och andra intressebolags försäljning ingår inte i redovisningen av Aholds omsättning]

Vd och koncernchef i Royal Ahold är den Atlantabaserade svensken Anders Moberg, som tidigare varit vd för Ikea och chef för amerikanska Home Depots internationella expansion. Han tillträdde i våras och har fått utstått hård kritik för sin lön och övriga förmåner, som till att börja med kunde ha uppgått till 90 miljoner kronor per år, enligt Financial Times.

Senare har Moberg frånsagt sig den del av ersättnings-paketet som bestod av en "garanterad bonus". Han har även kritiserats för att ha åtagit sig ordförandeskapet i svenska börsbolaget Clas Ohlson, där han också köpt en stor aktiepost.

På presskonferensen lovade Anders Moberg att han småningom ska investera i Ahold, och han försvarade ordförandeskapet i Clas Ohlson med att han avvecklat flera andra styrelseuppdrag. Dessutom ansåg Moberg att det är viktigt att få impulser från områden utanför Ahold. Och han gjorde klart att han tänkte fortsätta inom Clas Ohlson.

Anders Mobergs uttalade strategi bygger på att koncentrera Aholds verksamhet till Europa och USA, samt att renodla verksamheterna och vara tydlig. Senare i oktober ska han presentera fler nyheter om bolagets framtid. Vid presskonferensen bekräftades dock att Ahold ska sälja alla verksamheter i Sydamerika, och att det finns gott om köpare vilket borgar för, som det hette "anständiga priser". Däremot ville han inte svara på frågan om även verksamheter i Spanien ska säljas, och inga klara besked gavs heller om Icas framtid.

Royal Aholds tidigare vd, Cees van der Hoeven, och finanschefen Michiel Meurs avgick efter att en bokföringsskandal avslöjades i februari. Då blev det känt att Aholds amerikanska dotterbolag, US Foodservice, under en följd av år övedrivit intäkterna med sammanlagt omkring 5 miljarder kronor.

Skandalen ledde även till att vd:n Jim Miller och flera andra höga chefer i det amerikanska dotterbolaget tvingades bort. Under den senaste veckan har ett 20-tal tjänstemän, främst på mellannivå, tills vidare stängts av från arbetet inom US Foodservice och inom tio dagar ska en ny vd utses, uppgavs det vid torsdagens presskonferens.

Enligt de strängare amerikanska redovisningsreglerna väntas Aholds förlust för 2002 bli "betydligt större". Det beror på att man tvingas göra nedskrivningar av godwill med cirka 3,2 miljarder euro, varav 2,7 miljarder rör US Foodservice. Att den amerikanska bokslutet ännu inte är reviderat sades vara praxis för Nederländska koncerner med verksamhet i USA, som först redovisar enligt de holländska reglerna.

På torsdagen presenterades även de enligt nederländska regler reviderade nettovinsterna för 2000 och 2001 som uppgick till 920 respektive 750 miljoner euro, en kraftig minskning jämfört med de siffror som redovisats tidigare.

Royal Ahold är världens tredje största dagligvarukoncern. Enbart amerikanska Wal-Mart och franska Carrefour är större. Den tidigare strategin byggde på att växa snabbt och köpa kedjor med lånade pengar, och nettoskulden beräknas för närvarande till cirka 13 miljarder euro. Strategin var i mångt och mycket Cees van der Hoevens verk, som när han tillträdde ansågs vara ett finansgeni.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078