23948sdkhjf

Listeriabakterier funna i lax

Rökt och gravad lax som innehåller listeriabakterier har sålts i butiker i Stockholm. Bakterien kan ge allvarliga infektioner som hjärnhinneinflammation med hög dödlighet.

Upptäckten av listerian gjordes av en slump under våren, i samband med kontroller om fisken klarade hållbarhetstiden.

Enligt Svenska Dagbladet kom sex av de åtta fiskprodukterna med listeriabaketerier från en och samma tillverkare, Hörviks rökeri i Sölvesborg. Ägaren Patrick Martinsson förstår inte hur det har gått till.

- Vi tar prover på ett antal produkter och i lokalerna varje vecka enligt ett schema och vi har överhuvudtaget inte hittat några listeriabakterier, säger han till tidningen.

Listeriabakterier finns framförallt i gravad hel och skivad lax samt i kallrökt skivad lax. Vid varmrökning dödas bakterierna, men om de finns i lokalen kan fisken smittas igen när den skivas eller paketeras.

Listeriabakterier är farliga när de vuxit till en viss mängd. De förökar sig även i vakumförpackningar och kan fortsätta att växa i kyla. När bakterien har kommit in i en produktionsanläggning kan den vara mycket svår att få bort.

I fjol drabbades 40 personer av listeriainfektion i Sverige. Det är framförallt de som är försvagade av ålder, cancer och aids som kan drabbas av hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Dödligheten är 20-30 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen skriver också att bara fem av 30 fiskprodukter, som var rimmade, gravade, kall- eller varmrökta, klarade kraven på den angivna hållbarhetstiden. De bakterier som hade växt gjorde dock mest att fisken blev oaptitlig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067