23948sdkhjf

Findus hett uppköpsobjekt

Djupfrysningskoncernen Findus är ett hett köpobjekt för internationella investmentbolag. Flera källor i finansvärlden bekräftar för Fri Köpenskaps papperstidning att bolaget är intressant.

Men det är oklart om Wallenbergs riskkapitalbolag EQT vill sälja eller i stället ta Findus till börsen.

I somras skrev brittiska The Times att Londonbaserade Doughty Hanson var på väg att ta över koncernen för 6,5 miljarder kronor med hjälp av investmentbanken Morgan Stanley. Det som talade för scenariot var bland annat att Doghty Hansson, som finns i Stockholm, redan har stora intressen och kompetens inom livsmedelsindustrin. Bland annat äger man brittiska matföretaget RHM.

Givetvis finns också möjligheten att uppgifterna hade läckts medvetet av någon med intresse att trissa upp priset. Allt för att få potentiella köpare att inse att det var bråttom om de ville hinna med Finduståget och delta i budgivningen.

Det har däremot aldrig varit någon hemlighet att EQT antingen vill sälja eller ta Findus till börsen. Att något av alternativen blir verklighet gjordes tydligt redan 2000 då Wallenberg-bolaget efter ett års förhandlingar köpte Findus från Scweiziska Nestlé. EQT förklarade också att förändringen skulle ske inom tre till fem år från köpet, det vill säga någon gång under 2003 – 2005.

Varken Doughty Hanson eller EQT kommenterar uppgifterna om de påstådda förhandlingarna.

- Vi kommenterar aldrig rykten eller spekulationer, säger EQT:s Findusansvarige Håkan Johansson.

Men han bekräftar att flera intresserade har hört av sig med förfrågningar ända från tiden när förvärvet genomfördes. Han avstår dock från att gå in på om det nu förs några samtal eller konkreta förhandlingar.

Enligt vad Fri Köpenskap erfar från av varandra oberoende källor i finansvärlden är dock flera investmentbolag intresserade av att köpa Findus.

Läs mer i papperstidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062