23948sdkhjf

– Filéer får inte läggas direkt på is

Den fisk som ligger i svenska diskar är okej att köpa. Det menar Ilona Miklavs, utbildningsansvarig hos branschorganet Svensk Fisk, som får ta emot många frågor från konsumenter om vilka fiskar man för dagen bör eller får äta.

När torskdebatten är som mest intensiv går konsumtionen visserligen ned ett tag, men som helhet ökar försäljningen av fisk hela tiden – folk vill äta fisk.– Det är jättebra att konsumenterna är observanta, men kontrollen är så bra hos oss att de faktiskt inte behöver stå vid fiskdisken och själva ta ställning till vad som är rätt att köpa. Jag önskar att de skulle lita på det, säger hon.Ilona Miklavs är marinbiolog och har arbetat både med forskning och med konkret problemlösning tillsammans med näringen.Hur ska de orka?– Det är få yrkesgrupper jag beundrar så som Nordsjöfiskarna. Frågan är bara hur länge de ska orka – både med jobbet, som i verkligheten är mycket hårt reglerat – och med den negativa och stundtals hätska mediedebatten kring fisket.Hur tycker du fisken sköts i dagligvaruhandeln?– Dessvärre ser man även i stora butiker att personalen inte alltid har koll på hur den ska hanteras. Jag tycker de ska gå utanför disken och titta på den med konsumentögon. En tråkigt upplagd och dåligt skött disk, som dessutom inte luktar gott, drar inte kunder och är därmed heller inte lönsam. Då är det bättre att hyra in en riktig fiskhandlare som sköter avdelningen – eller att ha en fiskbil utanför butiken. Då får man den nödvändiga kompetensen. Eller också kan man skicka personalen på kurs hos oss!Har du några snabba tips om hur man inte ska göra i en fiskdisk?– Fiskfiléer får inte läggas direkt på is, då tar de åt sig fukt – lägg plast emellan. Lax förlorar dessutom färgen och får konstig konsistens. Och lägg inte upp filéer av plattfisk i en enda hög, det se bara läbbigt ut. Bred i stället ut dem snyggt på ett bleck med avrinningshål. Och se till att det inte fastnat fjäll eller blod på färdigskurna laxkotletter. Fisk ska vara fräscht upplagd.Gunilla Franck-LeppäkoskiMÖTETIlona MiklavsAktuell: lär fackfolk och konsumenter allt om fisk Född: 1960 i GöteborgBakgrund i urval: marinbiolog, studerat och arbetat vid fiskeriuniversitetet i Tromsö, Fiskeriverket, Oceanografiska institutet i Göteborg, Lysekils havsfiskelaboratorium, numera utbildningsansvarig hos både Göteborgs fiskauktion och Svensk FiskFamilj: sambo och två barn – ”som bara äter fiskpinnar och gravlax” Bor: villa i Gråbo, nordost om GöteborgFavoritmat: asiatisktFavoritfisk: sej eller kolja, gärna med inslag av ansjovis, inlagd sillVill äta middag med: en garvad Nordsjöfiskare

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094