23948sdkhjf

Maria Donis: Alla älskar svensk kyckling – eller

Vi svenskar blir alltmer matintresserade. Nya kokböcker publiceras dagligen och tv-kockarna nästan trängs i rutan. Diskussionerna kring var maten kommer ifrån, om den är närproducerad och hur den har framställts är viktiga för allt fler.

Maria Donis, vd, Svensk Fågel.Glädjande för fågelbranschen är att den medvetna konsumenten allt oftare väljer det vita, nyttiga och lättlagade kycklingköttet. Konsumtionen av svensk kyckling fortsätter att öka, under de första åtta månaderna i år åt vi 3,5 procent mer svensk kyckling än motsvarande period förra året. I en helt färsk undersökning om svenska folkets matvanor framkom att hela 95 procent av svenska folket kommer att fortsätta att äta mycket kyckling de närmaste åren och att en stor del vill öka konsumtionen. Kyckling har också blivit en räddare i vardagen. Hela 91 procent av de tillfrågade väljer att servera kyckling till vardags, men uppger även att de gärna dukar fram kyckling till fest.Då är väl allt frid och fröjd? Tyvärr inte. Trots att nästan 80 procent av svenskarna uppger att de aktivt väljer svensk kyckling så ökar hela tiden importen av kyckling. Av den totala kycklingkonsumtionen står i dag importen för uppemot 40 procent. Många tycker att det är svårt att i butiken se var kycklingen kommer ifrån. Här måste handeln ha en tydligare märkning - allt för att underlätta för konsumenten. Och det är skillnad på kyckling och kyckling. Här är fem goda skäl att välja svensk kyckling:Svensk kyckling är klimatsmart. Kyckling släpper inte ut någon metangas och har betydligt mindre påverkan på klimatet än många andra köttslag. Dessutom jobbar svenska kycklingbönder för ett bra kretslopp på gården. Självklart är den närproducerade svenska kycklingen bättre för klimatet än importerad kyckling. Svensk kyckling föds inte upp på fiskmjöl. År 2008 valde Svensk Fågel att helt och hållet ta bort fiskmjölet ur svenskt kycklingfoder. Fiskmjöl förekommer dock fortfarande i fodret hos många importkycklingar.Svensk kyckling är fri från salmonella. I en omfattande EU-rapport från 2007 framkommer att Sverige var det enda EU-land där samtliga flockar var fria från salmonella. Genomsnittet i EU visade att 24 procent av alla kycklingar var smittade. Ambitionen är att uppnå samma nivå på campylobacter och vi är på god väg i Sverige.Svensk kyckling föds upp enligt ett unikt Djuromsorgsprogram. Kycklingen äter svenskt vete, lever på fria ytor och pickar på en bädd av halm eller kutterspån. Svensk kyckling doppas inte i klor. USA, som är en av världens största kycklingproducenter, reducerar bakterier med hjälp av kemikalier. Nu ställer USA hårda krav på att EU ska upphäva förbudet att importera klorbehandlad kyckling.Jag är övertygad om att för många konsumenter är dessa kvalitéer viktiga och nödvändiga. Genom att alla parter, även handeln, tydligare kommunicerar att det faktiskt är skillnad på svensk och importerad kyckling kan vi tillsammans ge konsumenterna vad de faktiskt vill ha. Samtidigt som vi slår ett slag för klimatet, närodlat och självklart också den svenska bonden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094