Svenskt kötts inlaga är ett svar på en tidigare publicerad debatt från Chalmers på DN debatt där en grupp forskare föreslog en lägre konsumtion av nötkött på grund av ett högt utsläppsvärde av metan från kornas magar och utsläpp från foderproduktionen. För att begränsa konsumtionen av kött föreslår de i debatten en ökad skatt på nötkött. Detta vänder sig Svenskt kött nu emot.
Svensk kött menar att en ökad beskattning av svenskt kött inte kommer att minska konsumtionen av nötkött så mycket att det minskar utsläppen av växthusgaser.
”Att införa en enhetlig skatt på nötkött som inte tar hänsyn till var och hur köttet har producerats riskerar i realiteten att öka utsläppen”, skriver Maria Forshufvud tillsammans med Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF. Med detta menar de att import av utländskt nötkött som exempelvis brasilianskt kött från djur som betar där man skövlat regnskog har cirka 30 gånger större utsläpp än kött från svenska djur. De båda skriver vidare att Sverige självklart måste fortsätta arbeta för minskade utsläpp, men att detta arbete måste vara genomtänkt.
De båda pekar också på att svenskt jordbruk som helhet de senaste 15 åren minskat användningen av fossila bränslen och minskat sina utsläpp genom bland annat kväveeffektiviserad odling, delvis fossilfria gårdar och ökad produktion av proteinfoder. Dessutom pekar de på att ökad skatt på svenskt kött missgynnar öppna landskap, biologisk mångfald och god svensk djuromsorg med bland annat låg användning av antibiotika.