23948sdkhjf

Teknisk frälsare löser lanthandelns problem

Minns ni Robert Ilijason som startade den helt obemannade butiken i Viken? Flera hundra intressenter har hört av sig och nu säljer han tekniken vidare. Butiken i Viken läggs ned men tre nya öppnar i september.

Alla som har varit i kontakt med landsbygden vet vad en butik innebär för överlevanden av bygden. Tillsammans med exempelvis skola och sjukvård bildar den lokala butiken en livsnödvändig triangel för landsbygdens fortlevnad. Finns ingen butik inom rimligt avstånd minskas attraktionskraften och avfolkningsspiralen är igång.


Men nu kan landsbygdens frälsare vara här. Robert Ilijasons pilotprojekt med den obemannade butiken i Viken, som Fri Köpenskap skrev om under våren, har slagit väl ut. Tekniken kan enligt Robert göra många olönsamma lanthandlar lönsamma. Faktum är att intressenter från hela världen har följt utvecklingen.


Allt från mindre handlare till chefer och vd:ar för större matvarukedjor har insett hur personalkostnaderna kan sänkas ordentligt. Från Nya Zeeland i öst till Kalifornien i väst har handlare hört av sig.


– Nu behövs bara Hawaii för att ha täckt hela världen, säger Robert Ilijason och skrattar.


Många har velat köpa tekniken. Robert Ilijason har bland annat sålt en – som han beskriver det – kopia av tekniken till ett tyskt företag. Men tekniken kommer delvis fortfarande att skötas av Robert och försäljningen kan närmast likna ett abonnemang.


Så vad går Robert Ilijasons teknik ut på? Busenkelt menar han själv. Du registrerar dig som kund via en app. Du låser upp butiksdörren med mobiltelefonen, plockar på dig varorna och betalar via bankid med mobiltelefonen. Ett digitalt kvitto skickas sedan till din mejladress. Överallt i butiken finns kameror, så stöldrisken har inte varit något problem.


– Jag tror att marknaden är mogen överallt men man måste göra det på olika sätt. I Sverige har vi kommit väldigt långt på det tekniska eftersom vi länge varit vana att betala med kreditkort och självskanning. Det är inte alls en självklarhet i många andra länder, förklarar han.


I Sverige har det gått undan. Tre nya obemannade butiker kommer att öppnas i september och drivas av samma handlare, som Robert ännu håller hemlig.


De nya butikerna kommer att ligga i Örkelljunga, Åsljunga och Eket – samtliga längs med E4:an i norra Skåne.


Men butiken i skånska Viken lägger Robert ned.


– Butiken i Viken var en testpilot – det var tanken hela tiden. Tekniken har fungerat utmärkt men jag har inte lyckats hitta någon handlare som vill ta över den, konstaterar han.


Att själv driva butiken är inte aktuellt för Robert Ilijason.


– Det var betydligt mer jobb att sköta själva butiken än vad jag trodde innan. Visst, den är obemannad, men någon måste ju sköta påfyllnaden och andra kringdetaljer. Det tog för mycket tid, säger Robert Ilijason som är teknikkonsult åt främst IKEA.


För att sköta en obemannad butik perfekt räknar Robert med att handlaren behöver jobba på butiken två till tre timmar varannan dag. En handlare skulle alltså kunna driva flera butiker samtidigt.


– Planen har hela tiden varit att öppna butiker på landsbygden. Jag är själv från landsbygden och har hela tiden sett en lucka för något nytt här. Ett stort köpcenter lägger inte så stor andel av omsättningen på löner, medan det är totalt avgörande för en lanthandlare. Kan du driva 3-4 butiker samtidigt istället för en finns marginalen där.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094