Kellogg’s och Nestle får skarp kritik för stora globala variationer av socker och salt i mat
En global studie har påvisat ”chockerande stora skillnader” i salt- och sockernivåerna i frukostflingor som säljs i 29 länder av Kellogs och Nestlé.
De sockerrikaste produkterna hittades i Mexiko, var Kellogg’s Honey Smacks som innehöll 57 gram socker per 100 gram, Frosties i Australien och Nya Zealand med 41,3 gram, Froot Loops i Brasilien. Crunchy Nut Cornflakes som säljs i Storbritannien, Ungern, Indien, Kuwait, Spanien, Irland och Förenade Arabemiraten hade också hög sockerhalt, 35 gram.
De saltaste flingorna var Corn Flakes i Indien och Rice Krispies i Sri Lanka.
Saadia Noorani, dietist i projektet har uttalat sig i en brittisk branschtidning.
– Det är tydligt att att vissa länder erbjuds produkter med högre nivåer av socker och salt medan andra länder får identiska produkter med lägre halter. Det är tydligt att populära frukostflingor kan tillverkas med lägre nivåer av salt och socker.
En talesperson för Kellogg’s anser dock att företaget har olika recept i olika länder beroende av konsumenternas önskemål och att företaget har länge arbetat för att minska socker och salt i frukostflingorna.