23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Elstöt för aptitligare krydda

Forskare i livsmedelsteknik har funnit att torkad basilika smakar som färsk efter elstötsbehandling. Torktiden förkortades samtidigt som aromen och färgen behölls.

Förklaringen är att bladens porer, stomata, stängs naturligt i torr omgivning för att behålla fukt. Om bladen behandlas med elstötar, eller PEF-teknik, skadas porerna och förblir öppna varpå efterföljande torktid nästan halveras och bladets smakbärande celler och ämnen förblir intakta även efter bladen torkats.





– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid LTH, Lunds universitet.



Tekniken används nu endast i labbet, men då den inte är dyr bedömer forskarna att den bör vara efterfrågad.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094