23948sdkhjf

Kriminalitet sänker småföretag

Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare överväger var tionde företagare att lämna utsatta områden.

Allra störst är otryggheten i Störst är otryggheten i Hallunda, Hallonbergen, Kungsängen och Jakobsberg.

I Södertälje, som för några år sedan hade mycket stora problem när den så kallade Södertäljemaffian härjade, har det dock skett en förbättring.

I en intervju i Fastighetssverige säger Maria Rankka, som är vd för Stockholms Handelskammare att mer än var tredje småföretagare i utsatta områden någon gång har utsatts för brottslighet. Företagarna drabbas ofta av hot, våld och rån.

Nästan vart tionde företag överväger därför att flytta verksamheten.
 Maria Rankka betecknar detta som alarmerande siffror som politiker och polis måste ta på ännu större allvar än hittills.

.
– Kriminaliteten drabbar i första hand de lokala småföretagen, vilket begränsar deras möjligheter att skapa nya arbetstillfällen. Förekomst av kriminalitet är därmed inte bara ett resultat av, utan också en förklaring till högre lokal arbetslöshet. Det är dags att prioritera ännu mer polisiär närvaro, kommunala ordningsvakter och utbyggd kameraövervakning i utsatta områden. Säkerhet är en viktig faktor för att skapa ett bättre företagsklimat, säger Maria Rankka.

Ur undersökningen:

* Nära en av tio intervjuade småföretagare i utsatta områden överväger att flytta verksamheten. 
* Över en tredjedel av de intervjuade småföretagen uppger att de någon gång har utsatts för brott. 
* Särskilt alarmerande ser läget ut att vara i Botkyrka. I Hallunda uppger nio av tio intervjuade att de den senaste tvåårsperioden har utsatts för brott. Hela 56 procent av de intervjuade småföretagen uppger att Botkyrka har blivit otryggare de senaste fem åren.
* Intervjuer med småföretag i Södertälje indikerar att det skett en förbättring efter polisens, kommunens och övriga myndigheters insatser som tog sin början 2010, Tore II. De har genom riktade insatser lyckats vända spiralen. Småföretagarna som intervjuats uppger att de har blivit tryggare senaste fem åren och mindre brottsutsatta.

Södertäljeinsats gav resultat

Dagens Handel skrev 2010/2011 om Södertälje, som i åratal hade hållits i ett järngrepp av kriminella nätverk.

Polisen gjorde i början av 2010 en kartläggning som visade att medlemmar ur de kriminella nätverken och deras släktingar var engagerade i näringsliv, politik och idrottsföreningar, och att penningtvätt, indrivningar, hot och övertaganden eller bortjagande av företag under början av 2000-talet hade ökat.

För att stävja brottsligheten i Södertälje  skapade myndigheterna ett regionalt underrättelsecentrum bestående av polis, skattemyndighet, försäkringskassa, åklagarmyndighet, tull, kustbevakning, kronofogde, ekobrottsmyndighet och säkerhetspolis.

På så sätt inringades det krinimella nätverket och ett tjugotal personer lagfördes, något som lett till att butiksägare och andra näringsidkare upplever större trygghet i dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064