23948sdkhjf

Håll koll på vädret – och öka försäljningen

Allt eftersom väderforskningen blir mer avancerad står det klart att vädret påverkar våra konsumtionsmönster på flera oväntade sätt.

En av dem som undersökt hur vädret påverkar våra konsumtionsbeteenden är Bengt Eliasson, affärsutvecklare på IBM. Enligt honom finns det väldigt mycket mer att tänka på kring väder än att bara kolla efter mörka moln på himlen.

– Om det är dåligt väder under en lång tid hur beter vi som konsumenter oss då? Börjar vi baka mer, eller börjar vi bunkra upp där hemma? Det är där magin finns, att inte bara lyssna på väderprognosen, säger han.

Ett av de företag som Bengt Eliasson arbetar med är det av IBM ägda företaget The Weather Company som producerar väderprognoser för 2,2 miljarder platser över hela världen och processar över 400 terrabyte data varje dag – motsvarande 75 miljoner romaner om 400 sidor var. Och det är i den här enorma mängden data det går att hitta mindre väntade samanband. Bland annat har det visat sig att Walmart säljer mer bär när det blåser lite och temperaturen ligger under 26 grader och att biff säljer bäst när det blåser, inte regnar och det är varmt ute; men inte för varmt.
Enligt Bengt Eliasson är det just det här finliret som det är viktigt att ta reda på, värme betyder inte nödvändigtvis att glasskylen kommer att tömmas direkt.

– Jag jobbade mycket med glass förut och där kunde man se att när det blev varmt ökade försäljningen med temperaturen, men vid en viss temperatur så slutade det, då känner man inte för glass längre, då vill man dricka istället, säger Bengt Eliasson.

Även om den enskilde handlaren inte har tillgång till stora mängder data att analysera menar Bengt Eliasson att egna erfarenheter och slutsatser kan vara värdefulla men framförallt att flexibilitet och lyhördhet inför förändring bör vara ledordet.

– Man kör oftast utifrån sin marknadsplan, oavsett om det regnar eller snöar så har man bestämt flera veckor innan och om det då regnar när man ska sälja grillar eller liknande då rinner all den marknadsföringen man betalat för ut i sjön, säger han.

Men även om vädret har större påverkan på konsumentbeteendet än man tidigare trott är det dock endast en komponent bland flera andra. Forskningen på ämnet intresserar sig allt mer för att kartlägga hela skeenden, och inte bara nederbörd och temperatur. Vädret är ju dessutom i ständig förändring som hela tiden förändrar förutsättningarna för handeln.

– De stora sakerna missar man sällan, är det till exempel Stockholm Maraton och det är ösregn och tio grader kallare så ger det en viktig signal om att de som varit med och sprungit eller tittat vill ha varm mat, tejp och alvedon under eftermiddagen. Men det har även hänt massa saker på förmiddagen, då var det fint väder, innan klockan tolv var det andra saker som behövdes, uppladdningsgrejer. Väderinformationen är en komponent som måste jämföras med andra händelser, säger Bengt Eliasson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096