23948sdkhjf

KKV hotar med vite om förpackningsinsamling

Svenska Förpacknings- och tidningsinsamlingen hotas med ett vite på 20 miljoner kronor.

Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som ägs gemensamt av Svensk Dagligvaruhandel och leverantörsorganisationen DLF, äger det rikstäckande nätet av återvinningsstationer för förpackningar. Genom ett avtal, som funnits fem-sex år har konkurrentföretaget TMResponsibility, haft tillgång till FTI:s återvinningsstationer. Bägge företagen har samlat in förpackningar från hushåll via FTI:s stationer. De har också avtal med olika producenter, vars ansvar det är att förpackningarna samlas in.

För ett och halvt år sedan sade FTI upp avtalet med TMR.

– Det var affärsmässiga grunder som låg bakom det, säger Håkan Ström, kommunikationschef på FTI.

Konkurrensverket har utrett uppsägningen och nu kommit fram till att det är ”missbruk av dominerande ställning”, eftersom FTI äger återvinningsstationerna. Myndigheten förelägger därför FTI att ta tillbaka uppsägningen, och hotar med ett vite på 20 miljoner kronor, om den inte återkallas.

– Dominerande företag som förfogar över en nödvändig infrastruktur får inte missbruka sin marknadsmakt genom att vägra andra aktörer tillträde. Vi ser mycket allvarligt på denna typ av agerande från en dominant när det drabbar ett mindre konkurrerande företag, säger säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

FTI har tagit emot beslutet och ska nu bedöma vilka alternativ företaget har. Det är ännu för tidigt att säga hur de kommer att agera, meddelar de.

– Vi välkomnar att konkurrensverket äntligen fattat ett beslut i frågan även om vi i sak anser att det är felaktigt. Nu utreder vi möjligheterna för en väg framåt utifrån beslutet, kommenterar Kent Carlsson, vd på FTI.

Svensk Dagligvaruhandel, som äger FTI tillsammans med DLF vill i dagsläget inte kommentera frågan, utan hänvisar till FTI.

Läs mer om: KKV
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078