23948sdkhjf

Fortsatt tufft för Kf Göta

Två nedlagda butiker och andra åtgärder har minskat förlusterna. Men det är ändå en bit kvar till målet om vinst för Kf Göta.

Föreningens resultat efter finansiella poster landade på – 45,1 miljoner kronor. Jämfört med 2016 är det en resultatförbättring med 26,2 miljoner kronor, och resultatet har lyft över hela linjen:

  • Rörelseresultatet var – 37,7 miljoner kronor (– 68,0).
  • Operativt resultat efter finansiella poster och exklusive jämförelsestörande poster hamnade på – 28,1 miljoner kronor (– 70,5).

Förbättringen jämfört med 2016 beror enligt Kf Göta främst på ”bättre resultat i butiksdriften och lägre kostnader över lag”.

Nettoomsättningen landade på drygt 1,8 miljarder kronor, samma nivå som 2016. Men i jämförbara butiker ökade försäljningen med 0,8 procent.

”Efter en försäljningsmässig trög start på året så ökade försäljningen andra halvåret och i synnerhet sista kvartalet”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Fjolåret präglades av ”Kraftsamling Göta”, en tvåårig plan för att effektivisera verksamheten och vända de stora underskotten till vinst.

”Planen startade tidigt i januari och har genomsyrat hela verksamheten och organisationen med målmedvetet arbete under året”, skriver Kf Göta.

– Medarbetarna i föreningen har gjort ett fantastiskt arbete under året, säger Jerry Svennerlind, Kf Götas vd, i pressmeddelandet.

Han tillägger att de ”resultatförbättrande åtgärderna varit helt nödvändiga att genomföra”.

– Nu är grunden lagd för det fortsatta arbetet i vändningen och att nå positivt rörelseresultat för 2018, säger Jerry Svennerlind.

Under 2017 lade Kf Göta ner två butiker – på Södra Långgatan i Kalmar och i Vaggeryd – under 2017. Därmed driver föreningen 49 butiker.

I december fattade styrelsen beslut om att även stänga Coop Konsum i Mörbylånga på Öland. Mbl-förhandlingar inleddes i januari, och Jerry Svennerlind säger till Fri Köpenskap att butiken kommer att stängas under våren.

Kf Göta satsar även på att bygga om butiker till de nya Coop-koncepten. Närmast på tur står Coop Extra Norremark i Växjö och Coop Konsum Gnosjö.

– Och i höst ska vi bygga om ytterligare 10-15 butiker, säger Jerry Svennerlind.

Kf Göta i siffror
 
År 2017
Nettoomsättning* 1839
Resultat efter finansiella poster* -45,1
Rörelseresultat* -37,7
Operativt resultat efter finansiella poster och exklusive jämförelsestörande poster* -28,1
Antal butiker 49 (51 vid årets början)
Fotnot: *miljoner kronor
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078