23948sdkhjf

City Gross fortsätter att satsa offensivt på svenskt kött och svenska bönder

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Mats Sjödahl, vice vd Bergendahls Food svarar på kritiken mot City Gross import av kött i en debattartikel.

Utan att förhäva oss är City Gross faktiskt den dagligvarukedja som de senaste åren satsat mest på att marknadsföra svenskt kött. Vi bidrar även rent ekonomiskt till att stötta svenska bönder. Vi kommer fortsätta på den inslagna vägen samtidigt som vi breddar utbudet med en mindre andel importerat kött.

Läs också: Bergendahls i storavtal

Vi var väl medvetna om att det var ett kontroversiellt beslut att börja med importerat kött. Det låg i City Gross DNA att enbart sälja svenskt kött. Men hade vi klamrat oss fast i den strategin skulle vi i längden inte kunnat tillfredsställa våra kunder.

Till alla som kritiserat vår nya strategi vill vi svara att det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. När vi som företag upplever att vi inte kan leva upp till kundernas önskemål, då måste vi göra något åt det. När vi inte kan få tillräckliga volymer för att förse alla butiker över landet med kampanjvaror, ja, då måste vi agera. Samtidigt måste vi kunna konkurrera på lika villkor med övriga kedjor på marknaden.

Vi är ett kommersiellt företag vars verksamhet i första hand går ut på att skapa nytta för våra kunder. Om vi gör det blir vi lönsamma och kan skapa resurser för framtida nysatsningar. Det är även en förutsättning för att varje år kunna ge svenska bönder ca 10 Mkr, en krona per kilo inköpt gris- och lammkött. Sedan 2011 har Lamm- och Griskronan betalat ut drygt 60 Mkr till svenska bönder." Det kan också vara värt att påpeka att av våra cirka 325 köttprodukter är det 300 som är svenska

Kommer vi då böja oss för kritiken? Nej, men det har stärkt oss i vår ambition att fortsätta satsa offensivt på svenskt kött och svenska bönder. Vad gör vi då rent konkret för att öka försäljningen av svenskt kött? Ett exempel är att vi nu investerar 70 Mkr i nya förpackningsmaskiner till butikerna. En satsning som ger stor kundnytta genom att förlänga hållbarheten på det svenska butiksstyckade köttet och som bidrar till att halvera svinnet.

Det är detta vi menar med att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Även om det under en period nu varit kö till slakterierna är det ett faktum att vi under perioder inte kunnat få de volymer våra kunder efterfrågar. Många kunder uppskattar vår satsning på svenskt kött, vi är ensamma om att ha styckmästare i alla butiker och den enda kedjan som utbildar gesäller till blivande styckmästare. Men vi har också en betydande andel prismedvetna kunder som vill ha alternativ.

Mats Sjödahl, Vice vd Bergendahls Food

Läs även Svenskt Kötts debattartikel här: När bönderna levererar sviker Citygross

Läs även Chefredaktör Maya Saksis ledare här: Svensk mat för svenska magar



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Ica-kunder får rabatt hos Lidl

Lidl tar till ett kaxigt grepp för att sno stammisar från konkurrenterna. Icas, Axfoods och Coops kunder får en särskild rabatt.

Santa Maria byter kryddlock – igen

Paulig Foods väljer att lyssna på kritiken.

Bergendahls i storavtal

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Guldfågeln förbjuds att sälja sitt lager nuggets. Anledningen är att kasserat kött använts vid tillverkningen.

På nytt jobb
Ny CFO på Pricer

Nyhetsbrev

Handlarna mer pessimistiska inför framtiden

Arkiv

Ikeas nya vegankorvar säljer som smör

Ica hotas med vite

Ica vill samla hela privatekonomin i app

Kopplar upp 1 500 bevakningskameror

Dagligvarugalan
Årets butik vässas av konkurrensen

"Vi analyserar deras styrkor och gör vad vi kan för att bli ännu bättre". Ica Maxi Nacka tipsar om hur man blir bäst.

Stormen mot Mathem växer

Nu kommer nästa smäll. Sex av tio kassar hos Mathem är för varma enligt Aftonbladets mätningar. Men kedjans egna mätningar visar en annan bild.

Mötet
De satsar allt på bananimporten

Mathems vd sågar granskningen

Coop satsar på stadsodling i butik

Satsningen sker tillsammans med svenska foodtech-startupen Grönska.

"Den här gången går det inte att trolla bort de ökade kostnaderna"

Producenterna vädjar till handeln efter torkan.

Coop släpper ny e-handelsbomb

Nu kommer nästa del i Coops e-handelsplaner. ”Börjar med hemleveranser under helgen”.

Krönika
”Magkänslans tid är förbi”

Priset på mat följer inflationen

Nu ska Änglamark förändras i grunden

Mathem anklagas för matsnusk

Anklagas för att mögel, varma bilar och usla arbetsförhållanden.

På nytt jobb
Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Gränshandeln: ”Kan tappa tio procent”

Kedjan inför blockchain – i grönsaksdisken

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

HK Scan säger upp 165

På nytt jobb
Ny Kvantum-handlare

Ny Stora Coop till Stockholm

Här har Lidl storslagna planer

Då lämnar Axfood sin kvartalsredovisning

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

”Skitmarginaler”

”Nu kanske man får andas”

På nytt jobb
Han tar över Stora Coop

Sänd till en kollega

0.171