23948sdkhjf

City Gross fortsätter att satsa offensivt på svenskt kött och svenska bönder

Mats Sjödahl, vice vd Bergendahls Food svarar på kritiken mot City Gross import av kött i en debattartikel.

Utan att förhäva oss är City Gross faktiskt den dagligvarukedja som de senaste åren satsat mest på att marknadsföra svenskt kött. Vi bidrar även rent ekonomiskt till att stötta svenska bönder. Vi kommer fortsätta på den inslagna vägen samtidigt som vi breddar utbudet med en mindre andel importerat kött.

Vi var väl medvetna om att det var ett kontroversiellt beslut att börja med importerat kött. Det låg i City Gross DNA att enbart sälja svenskt kött. Men hade vi klamrat oss fast i den strategin skulle vi i längden inte kunnat tillfredsställa våra kunder.

Till alla som kritiserat vår nya strategi vill vi svara att det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. När vi som företag upplever att vi inte kan leva upp till kundernas önskemål, då måste vi göra något åt det. När vi inte kan få tillräckliga volymer för att förse alla butiker över landet med kampanjvaror, ja, då måste vi agera. Samtidigt måste vi kunna konkurrera på lika villkor med övriga kedjor på marknaden.

Vi är ett kommersiellt företag vars verksamhet i första hand går ut på att skapa nytta för våra kunder. Om vi gör det blir vi lönsamma och kan skapa resurser för framtida nysatsningar. Det är även en förutsättning för att varje år kunna ge svenska bönder ca 10 Mkr, en krona per kilo inköpt gris- och lammkött. Sedan 2011 har Lamm- och Griskronan betalat ut drygt 60 Mkr till svenska bönder." Det kan också vara värt att påpeka att av våra cirka 325 köttprodukter är det 300 som är svenska

Kommer vi då böja oss för kritiken? Nej, men det har stärkt oss i vår ambition att fortsätta satsa offensivt på svenskt kött och svenska bönder. Vad gör vi då rent konkret för att öka försäljningen av svenskt kött? Ett exempel är att vi nu investerar 70 Mkr i nya förpackningsmaskiner till butikerna. En satsning som ger stor kundnytta genom att förlänga hållbarheten på det svenska butiksstyckade köttet och som bidrar till att halvera svinnet.

Det är detta vi menar med att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Även om det under en period nu varit kö till slakterierna är det ett faktum att vi under perioder inte kunnat få de volymer våra kunder efterfrågar. Många kunder uppskattar vår satsning på svenskt kött, vi är ensamma om att ha styckmästare i alla butiker och den enda kedjan som utbildar gesäller till blivande styckmästare. Men vi har också en betydande andel prismedvetna kunder som vill ha alternativ.

Mats Sjödahl, Vice vd Bergendahls Food

Läs även Svenskt Kötts debattartikel här: När bönderna levererar sviker Citygross

Läs även Chefredaktör Maya Saksis ledare här: Svensk mat för svenska magar

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141