23948sdkhjf

Svag krona gör maten dyrare

| Av Robin Salomonsson / TT | Tipsa redaktionen

Industrin går på högvarv - men importen kostar mer.

Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna.

Läs också: Conveniencebranschen omsätter 26 miljarder

Med en rejält försvagad kronkurs gentemot euron går svensk industri, vars största handelspartner är Tyskland, på högvarv. På motsatt sätt ökar kostnaderna för att importera varor och tjänster från eurozonen, vilket i sin tur leder till dyrare shopping för svenska konsumenter.

Under de två första månaderna 2018 steg priserna på livsmedel i den svenska dagligvaruhandeln med 2,2 procent, jämfört med samma period för ett år sedan. Inom eurozonen gick priserna för samma varukategori endast upp med 1,1 procent.

– Den svagare kronan verkar leda till högre priser för livsmedel i Sverige jämfört med prisutvecklingen för länderna inom eurozonen. Deras valuta harmoniserar handeln, säger Andreas Svensson, detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

Han pekar specifikt på frukt som sett en kraftigare inflation i Sverige än för länderna inom eurozonen.

Läs också: Dagligvaruhandeln starkast bland kedjorna

– Valutakursen är alltid en viktig faktor för priset när det kommer till varor som omsätts snabbt och behöver importeras mer av, säger han.

De produkter som har drivit upp livsmedelspriserna i Sverige mest under januari och februari är smör och olja, vilka har blivit över 19 procent dyrare sedan årsskiftet. Klart högre än nere på kontinenten.

– Prisutvecklingen för oljor och fetter har varit extremt mycket högre i Sverige än för eurozonen. Kronkursen är en av förklaringarna till det, säger Andreas Svensson.

Mer om: euro | export | HUI Research | import | krona
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Butiker rustar upp Barnens ö

Ica-butiker i samarbete efter stormen Alfrida.

Starkt år för skyltföretaget

Plus

Chefsintervjun
”Vi är motorn, hjärtat, i Axfoodkoncernen”

Stor intervju med Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Rikspolischefen i samtal med handeln

Nyhetsbrev

Chefen har ordet
Det är skarpt läge nu

Arkiv

Lidl vill fördubbla – i Danmark

Plus

Dagligvarugalan
Tipsen i charken: Griskind eller orm? Ica City löser biffen

Mat.se växlar upp med ny veganbutik

Ica är grönast - går om Coop

Vertikal grönsaksodlare i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Största inköpen görs hos City Gross

Det ser mörkt ut för Sainsbury's fusion

Krönika
Checklista för att få rätt personal

1

Coops ultimatum: Tillgänglighet eller nedläggning

Här finns Årets apotek

Kraftigt bakslag för Lidl: ”Trafikverket stryper kundtillförseln”

Coops kunder skänkte 330 000 träd

Scandi Standard såg minskad vinst

Arla vände från svagt första kvartal

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

Coop Varberg bygger ut

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Så mycket ökade försäljningen i januari

Första Biofach för Business Sweden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.19