Svag krona gör maten dyrare

| Av Robin Salomonsson / TT | Tipsa redaktionen

Industrin går på högvarv - men importen kostar mer.

Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna.

Läs också: Svensk livsmedelsexport ökar – men importen ökar mer

Med en rejält försvagad kronkurs gentemot euron går svensk industri, vars största handelspartner är Tyskland, på högvarv. På motsatt sätt ökar kostnaderna för att importera varor och tjänster från eurozonen, vilket i sin tur leder till dyrare shopping för svenska konsumenter.

Under de två första månaderna 2018 steg priserna på livsmedel i den svenska dagligvaruhandeln med 2,2 procent, jämfört med samma period för ett år sedan. Inom eurozonen gick priserna för samma varukategori endast upp med 1,1 procent.

– Den svagare kronan verkar leda till högre priser för livsmedel i Sverige jämfört med prisutvecklingen för länderna inom eurozonen. Deras valuta harmoniserar handeln, säger Andreas Svensson, detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

Han pekar specifikt på frukt som sett en kraftigare inflation i Sverige än för länderna inom eurozonen.

Läs också: Priser drev ökning

– Valutakursen är alltid en viktig faktor för priset när det kommer till varor som omsätts snabbt och behöver importeras mer av, säger han.

De produkter som har drivit upp livsmedelspriserna i Sverige mest under januari och februari är smör och olja, vilka har blivit över 19 procent dyrare sedan årsskiftet. Klart högre än nere på kontinenten.

– Prisutvecklingen för oljor och fetter har varit extremt mycket högre i Sverige än för eurozonen. Kronkursen är en av förklaringarna till det, säger Andreas Svensson.

Mer om: euro | export | HUI Research | import | krona


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pressbyrån på Karolinska

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Expanderar vidare till Älmhult

Lakritskedjan expanderar

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Nyhetsbrev

Arkiv

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Ingen tillväxt för Gekås – för första gången

Falska korvar förbjuds i Frankrike

Kött-liknande i form och smak – visst, det går bra. Men marknadsför du vegetariska livsmedel med ord närmare kött väntar nu dryga böter i Frankrike.

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Plus

Här gör fryst succé

Ica Maxi Kalmar förklarar varför de nått stora framgångar inom djupfryst.

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

Apotek Hjärtat öppnar två nya minutkliniker

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

Dags att anmäla alla brott

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Plus

Kvarghajpen över

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

De har Sveriges nöjdaste kunder

Nu öppnar kedjan butik i Uppsala

Han har årets favoritbutik

Närbutik rånad i Stockholm

Sänd till en kollega

0.208